ПЕЧАЄВ Валерій Костянтинович

ПЕЧАЄВ Валерій Костянтинович (26.09.1949, Баку, Азербайджан) — голова Наглядової ради Групи фармацевтичних компаній «Лекхім». Президент Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (з 2001).

Pechaev.tifЗакінчив Ташкентський політехнічний інститут, хіміко-технологічний факультет (1971).

Працював: помічник варщика, начальник зміни, начальник цеху нітролігніну, заступник начальника фурфурольно-гідролізного цеху, механік фурфурольно-гідролізного цеху Гідролізного заводу Головного управління мікробіологічної промисловості СРСР, м. Андіжан Узбецької РСР (1971–1975); помічник оператора, начальник цеху, заступник начальника виробничого відділу, начальник цеху Нафтопереробного заводу Міністерства нафтопереробної та нафтохімічної промисловості СРСР, Одеса (1975–1980); секретар партійної організації Нафтопереробного заводу Міністерства нафтопереробної та нафтохімічної промисловості СРСР, Одеса (1980–1983); інструктор відділу промисловості Одеського обкому Компартії України (1983–1986); інструктор відділу хімічної промисловості ЦК Компартії України, Київ (1986–1988); генеральний директор спочатку НПО «Укрмедбіопром», потім концерну «Укрмедбіопром» (в 1991 р. концерн перейменовано в Держкоммедбіопром України) (1988–1992); генеральний директор АТ «Лекхім», Київ (1992–2008); голова Наглядової ради Групи фармацевтичних компаній «Лекхім» (з 2008); президент Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (з 2001).

Напрями діяльності та фахові здобутки: у період розпаду СРСР зумів об’єднати всі фармацевтичні підприємства України в НПО «Укрмедбіопром», яке фактично виконувало функції Міністерства медичної промисловості (пізніше перейменовано в концерн). Під час роботи в концерні «Укрмедбіопром» ініціював та очолив проведення економічної реформи хіміко-фармацевтичних підприємств, яка дала можливість забезпечити високі темпи росту виробництва хіміко-фармацевтичної промисловості України. Саме в той час зусиллями НПО «Укрмедбіопром» в Україні було створено програму розвитку виробництва ЛП, разом з Академією наук України розроблена програма ресинтезу субстанцій. Вперше на пострадянському просторі НПО «Укрмедбіопром» на базі заводу «Київмедпрепарат» було організовано виробництво двох генеричних препаратів: цефалоспоринових антибіотиків цефазолін та цефотаксим. У 1991–1992 рр. за ініціативи НПО «Укрмедбіопром» 61 фармацевтичне підприємство з 68 були передані в оренду трудовим колективам з подальшим їх викупом, тобто була приватизована майже вся фармацевтична промисловість України, що в свою чергу дало потужний поштовх розвитку галузі. У 1992 р. перед АТ «Лекхім» було поставлено завдання наповнення вітчизняного ринку життєво важливими імпортозамінюючими ЛП українського виробництва, зокрема шляхом передачі зарубіжних фармацевтичних технологій і постачання якісних субстанцій провідним українським виробникам. АТ «Лекхім» разом з ДП «ДНЦЛЗ» було організовано виробництво третього на той час в Україні генеричного препарату — фуросемід. У 1995 р. АТ «Лекхім» створює власне і перше в Україні промислове виробництво супозиторіїв у Харкові. На теперішній час АТ «Лекхім-Харків» — це передове підприємство, яке має великий технічний, матеріальний і науковий потенціал. У 1999 р. створено виробництво в Умані — АТ «Технолог», де також впроваджено прогресивне технологічне обладнання, що відповідає всім сучасним вимогам. На теперішній час Група фармацевтичних компаній «Лекхім» має два сучасних промислових виробництва і мережу оптової та роздрібної торгівлі ЛП. За роки діяльності створений повний цикл: розробка технологій — промислове виробництво — оптово-роздрібний продаж власної продукції. Пріоритетним для компанії є забезпечення потреби ринку України і країн СНД якісними та ефективними ЛЗ, розвиток наукової бази, створення потужного сучасного фармацевтичного виробництва, яке відповідає вимогам GMP.

З 2001 р. і понині В.К. Печаєв — президент Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України, основною метою діяльності якого є представництво та захист законних інтересів організацій роботодавців — членів об’єднання в економічній, соціально-трудовій та інших сферах, у т.ч. у їх відносинах з іншими сторонами соціального партнерства, підтримка і захист інтересів сучасної української фармацевтичної промисловості, здатної забезпечувати стратегічну незалежність України в питаннях задоволення потреб населення необхідними, доступними, ефективними ЛП.

В.К. Печаєв є членом Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України від всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців; Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні; Колегії МОЗ України; Спостережної ради Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; Ради Конфедерації роботодавців.


Інші статті автора