КИСЕНЬ МЕДИЧНИЙ

КИСЕНЬ МЕДИЧНИЙ (лат. Oxygenіum < грец. oxys — кислий + gennao — народжую; О2) — безбарвний газ без запаху і смаку. Застосовується для вдихання при станах, що супроводжуються кисневою недостатністю: захворюваннях дихальних шляхів, серцево-судинної системи, хірургічних операціях, отруєннях окисом вуглецю, синильною кислотою, хлором, фосгеном та ін. Кисень малорозчинний у воді (приблизно 1:43); густина — 1,42897 г/л; Tпл. –218,7 °С, Tкип. –182,9 °С. Нетоксичний і негорючий, але як сильний окисник активно підтримує горіння різних матеріалів, утворює вибухонебезпечні суміші з іншими речовинами (жири, олії). Об’ємна частка кисню в робочих приміщеннях не повинна перевищувати 23%.

Одержують К.м. з атмосферного повітря методом низькотемпературної ректифікації. К.м. надходить в аптечну мережу в сталевих балонах синього кольору місткістю 10 і 40 л під тиском 15 МПа (150 кгс/см2), а в лікувальні заклади — в автореципієнтах різної місткості. На верхній сферичній частині балона вибиті паспортні дані: товарний знак заводу-виробника; номер балона, його маса, кг; дата (рік і місяць) виготовлення і рік наступного технічного огляду; робочий тиск, Па; пробний гідравлічний тиск, Па; місткість, л; тавро ВТК заводу-виробника; тавро інспектора котлонагляду. Місце маркування покривають безбарвним лаком і обводять фарбою. Під час прийому балонів з К.м. від постачальника перевіряють: відповідність кольору та зовнішнього вигляду балонів; наявність номера балона і тавра державної перевірки; наявність захисних ковпаків, етикеток та пломб заводу; відповідність номера на балоні, на етикетці та в супровідному документі. Зберігають балони з К.м. у прохолодному місці. В аптеках балон встановлюють вертикально і міцно прикріплюють до стіни. Відстань від батарей центрального опалення має становити ≥1 м, від печі — ≥5 м. Арматура, прокладки, трубопроводи, що контактують зі стиснутим К.м., не повинні мати слідів жирів і олій. Відпускають К.м. у спеціальних кисневих подушках.

БМЭ. — М., 1979. — Т. 10; ГОСТ 5583–78. Кислород медицинский газообразный; Машковский М.Д. Лекарственные средства: В 2 т. — Х., 1998. — Т. 2; Оконский И.С., Осокин А.А., Федюков Ю.С. Процессы и аппараты кислородного и криогенного производства. — М., 1985; Химическая энциклопедия / Под ред. И.Л. Кнунянца. — М., 1990.


Інші статті автора