ТОКОФЕРОЛИ

ТОКОФЕРОЛИ (грец. tokos — пологи, потомство + fero — несу, приношу + лат. oleum — олія) — вітаміни групи Е, близькі за хімічною будовою речовини, які містяться у великій кількості у рослинних оліях.

Tokoferoly.eps

Відомо 8 Т. І токотриєнолів (α-T., β-Т., γ-Т. і т.д.), які мають вітамінну активність, причому якщо раніше вітаміном Е вважали тільки найбільш активний α-Т., то пізніше цим терміном стали позначати всю групу природних і синтетичних Т., які проявляють вітамінну активність. α-T. відкритий у 20-х роках ХХ ст., у 1936 р. виділений у чистому вигляді; хімічний синтез здійснив П. Каррер у 1938 р. За хімічною природою Т. — похідні хроману (ароматична система з 2 кілець), з’єднані з бічним ізопреноїдним ланцюгом. Т. — прозорі маслянисті рідини, розчинні лише в органічних розчинниках, стійкі до нагрівання. Поширені у природі, але синтезуються тільки рослинами; тварини і людина одержують Т. з їжею. Найбільш багаті на Т. зародки насіння злаків та олії, віджаті з них. При нормальному харчуванні авітамінози і гіповітамінози Е виникають рідко. Зміни в організмі при недостатньому надходженні вітаміну Е призводять до безпліддя, м’язової дистрофії, ураження ЦНС, підвищення гемолізу, розвитку гіпотиреозу тощо. Недостатність Т. викликає посилення проникності чи навіть повне руйнування біологічних мембран, у т.ч. оболонок мітохондрій і лізосом. Одна з найважливіших функцій Т. у клітинах — їх здатність запобігати утворенню пероксидів із ненасичених жирних кислот, тобто відігравати роль природних антиоксидантів (патологічні симптоми, викликані нестачею Т. у раціоні, у ряді випадків можуть бути усунуті чи відвернені деякими антиоксидантами). Біохімічні функції Т. пов’язані також із процесами тканинного дихання. Т. використовують у медицині при лікуванні деяких нервових, дерматологічних, гінекологічних, серцево-судинних захворювань. Т. як природний антиоксидант використовують для стабілізації вітамінів А, D і для захисту рослинних олій від згіркнення.

Біологічний словник / За ред. К.М. Ситника, В.О. Топачевського. — К., 1986; Вороніна Л.М., Десенко В.Ф., Мадієвська Н.М. та ін. Біологічна хімія. — Х., 2000; Губський Ю.І. Біологічна хімія. — К. — Тернопіль, 2000.


Інші статті автора