ЗБЕРІГАННЯ ХІРУРГІЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ

ЗБЕРІГАННЯ ХІРУРГІЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ. Хірургічні інструменти (див. Загальнохірургічні інструменти, Спеціальні інструменти) зберігають загорнутими в парафінований папір у сухих опалюваних приміщеннях при однаковій кімнатній температурі і відносній вологості повітря не більше 60%. Хірургічні інструменти з вуглецевої сталі змазують нейтральним медичним вазеліном або парафіном. Щоб запобігти затупленню і зазубренню, ріжучі хірургічні інструменти зберігають загорненими в парафінований папір у спеціальних гніздах ящиків або пеналів у коробках по 10 штук або герметизованими в поліетиленових пакетах. Хірургічні інструменти зі срібла і нейзильберу не можна зберігати поруч з виробами з гуми. При огляді хірургічних інструментів, протиранні, змащуванні не слід торкатися їх вологими незахищеними руками. Усі роботи необхідно проводити, утримуючи хірургічні інструменти серветкою або пінцетом.

Хірургічні інструменти необхідно зберігати за найменуваннями у ящиках, шафах, коробках із кришками з нанесеними на них етикетками.

При перенесенні хірургічних інструментів з холодного приміщення в тепле їх обробку (протирання, змащення) і укладку на зберігання варто проводити лише після того, як припиниться їх запотівання. Категорично забороняється зберігати хірургічні інструменти насипом, а також разом з медикаментами і виробами з гуми.

ГОСТ 19126-79. Инструменты медицинские металлические; Кабатов Ю.Ф., Крендаль П.Е. Медицинское товароведение. — М., 1984; ЭСВМ. — М., 1946. — Т. 5.


Інші статті автора