ЗБЕРІГАННЯ ПЕРЕВ’ЯЗУВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ

ЗБЕРІГАННЯ ПЕРЕВ’ЯЗУВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ (див. Перев’язувальний матеріал) здійснюють у сухих провітрюваних приміщеннях на стелажах, у шафах, піддонах або скринях, пофарбованих зсередини світлою олійною фарбою, які періодично обробляються 0,2% розчином хлораміну або хлорного вапна. Стерильні і нестерильні перев’язувальні матеріали зберігають окремо. Стерильні перев’язувальні матеріали (вату, бинти, серветки) зберігають запакованими в пергаментний папір, поліетиленову плівку або в крафт-мішках на стелажах і піддонах. Не можна зберігати перев’язувальні матеріали у розкритих упаковках і на підлозі. Незапаковані вата і марля, що залишаються на стелажах до наступного дня, повинні бути добре вкриті, щоб запобігти забрудненню. Щоб уникнути пошкодження тари і забруднення перев’язувальних матеріалів, паки з ватою і бобіни марлі не можна перекочувати по землі, захоплювати гаками.

У місцях роздрібного продажу різні види перев’язувальних матеріалів слід зберігати окремо, а нестерильні бинти повинні бути загорнуті в папір. Розкриті групові упаковки бинтів повинні бути також загорнуті в папір. Місця зберігання перев’язувальних матеріалів необхідно періодично, не рідше одного разу на місяць, ретельно оглядати, тримати в чистоті і протирати чистою ганчіркою, змоченою 0,2% розчином хлораміну.

При транспортуванні перев’язувальних матеріалів необхідно забезпечувати умови, які виключають їх забруднення і псування.

Гридасов В.І., Оридорога Л.М., Винник О.В. Фармацевтичне товарознавство. — Х., 2002; Кабатов Ю.Ф., Крендаль Н.Е. Медицинское товароведение. — М., 1984; Наказ МОЗ України від 16.03.1993 р. № 44 «Про організацію зберігання в аптечних установах різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення».


Інші статті автора