ЗБЕРІГАННЯ ГУМОВИХ ВИРОБІВ

ЗБЕРІГАННЯ ГУМОВИХ ВИРОБІВ (див. Гумові медичні вироби) здійснюють у приміщеннях за таких умов: температура повітря — не вище 20 °С і не нижче 0 °С; відносна вологість — не менше 65%; відсутність протягів і механічної вентиляції. Необхідно забезпечити З.г.в. від прямих сонячних променів та дії хімічних речовин (йоду, хлороформу, хлористого амонію, лізолу, формаліну, кислот, лугів, органічних розчинників, мастил, хлораміну Б, нафталіну) і запобігати їх втискуванню, згинанню, скручуванню, витягуванню та ін. Краще використовувати напівпідвальні темні або затемнені приміщення, обладнані шафами, ящиками, полицями, стелажами, стояками, блоками для підвішування виробів. У сухих приміщеннях пропонується ставити посудину з 2% водним розчином карболової кислоти (фенолу), а у шафах — посуд з вуглекислим амонієм. Бужі, катетери, пузирі для льоду, рукавички зберігають у шафах в лежачому положенні на всю довжину виробу, джгути, зонди, трубки іригаторні — у підвішеному.

Деякі гумові вироби вимагають спеціальних умов зберігання: круги підкладні, грілки гумові, пузирі для льоду рекомендується зберігати злегка надутими, гумові трубки — зі вставленими на кінцях корками; гумові частини, що знімаються, повинні зберігатись окремо від частин, зроблених з іншого матеріалу; вироби, особливо чутливі до атмосферних факторів (еластичні катетери, бужі, рукавички, напальчники, бинти гумові і т.п.), зберігаються в щільно закритих коробках, густо пересипаних тальком по всій довжині; прогумовану тканину (односторонню і двосторонню) зберігають ізольовано від речовин, вказаних вище, у горизонтальному положенні в рулонах, підвішених на спеціальних стояках. Прогумовану тканину допускається зберігати не більше ніж у 5 рядів на гладких полицях стелажів; еластичні лакові вироби (катетери, бужі, зонди) — на етилцелюлозному ложі, на відміну від гуми, у сухому приміщенні. Ознакою старіння є деяке пом’якшення, клейкість поверхні. Такі вироби бракують.

Гумові рукавички, якщо вони затверділи, злиплись і стали крихкими, не розправляючи кладуть на 15 хв у теплий 5% розчин аміаку, потім розминають і занурюють на 15 хв у теплу (40–50 °С) воду з 5% гліцеролу. Еластичність рукавичок відновлюється.

Гридасов В.І., Оридорога Л.М., Винник О.В., Ігнатенко В.М. Лікарські засоби і готові лікарські форми. Організація зберігання фармацевтичних товарів на аптечних складах і в аптечних установах. — Х., 2003; ДСТУ 2667-94 (ГОСТ 3303-94). Грілки гумові. ТУ; ДСТУ 2909-94 (ГОСТ 3302-95). Пузирі гумові для льоду. ТУ; Наказ МОЗ України від 16.03.1993 р. № 44 «Про організацію зберігання в аптечних установах різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення».


Інші статті автора