ЗАКИС АЗОТУ

ЗАКИС АЗОТУ (лат. Nіtrogenіum oxydulatum; син. звеселяючий газ), N2O — речовина для інгаляційного наркозу. З.а. — безбарвний газ, важчий за повітря (густина — 1,527 г/л), з незначним характерним запахом, солодкуватий на смак; розчинний у воді (1:2); Tкип — 89 °С, Tзамерз — 102 °С. При T 0 °С і тиску 30 атм. конденсується в безбарвну рідину. Не займається, але при високих температурах підтримує горіння. Суміші З.а. з діетиловим ефіром, циклопропаном і хлоретилом, як і суміші з киснем, у певних концентраціях і при високому тиску в присутності масел вибухонебезпечні. З.а. має слабку наркотичну активність. Навіть при вдиханні його в чистому вигляді досягається початкова стадія хірургічного наркозу, який можна підтримувати не більше 30–90 с, оскільки розвивається гіпоксія та асфіксія. Інгаляція сумішшю З.а. з киснем у співвідношенні 8:2 можлива протягом тривалого часу без явищ гіпоксії, але при цьому в більшості випадків неможливо досягнути достатньої глибини наркозу. Балони із З.а. фарбують у сірий (сталевий) колір. Під час приймання від постачальника балони із З.а. ретельно оглядають і перевіряють на: відповідність кольору і зовнішнього вигляду балона; наявність номера і клейма держперевірки; відповідність номера на балоні та етикетках — номера в аналітичному паспорті; наявність захисного ковпака, етикетки пломби заводу-виробника, їх справність. Балон повинен мати 2 етикетки, з яких одна розташована разом із пломбою зовні від захисного ковпака, а друга — під ковпаком. В аналітичних паспортах на кожну серію (партію) З.а. повинні бути зазначені: назва заводу-виробника; найменування продукту; номер серії (партії), дата виготовлення; номери всіх балонів, що входять у дану серію (партію); висновок про відповідність продукту вимогам стандарту; штамп і підпис відділу технічного контролю. Якщо порушена хоча б одна із зазначених вимог — балони повертають постачальнику.

Балони із З.а. зберігають окремо від балонів з іншими газами у спеціальних складських приміщеннях або на відкритих площадках під навісом, що захищає від атмосферних опадів і прямих сонячних променів. Наповнені балони зберігають за серіями (партіями) з нагвинченими та опломбованими ковпаками (з вищезазначеними написами) в горизонтальному положенні. Окремо від наповнених балонів із З.а. зберігають порожні балони (з нагвинченими та опломбованими захисними ковпаками).

Балони із З.а. транспортують усіма видами транспорту з дотриманням правил перевезення. При зберіганні, навантаженні, транспортуванні та розвантаженні балонів із З.а. необхідно дотримуватися правил, які виключають їх падіння, зіткнення один з одним, пошкодження і забруднення.

БМЭ. — М., 1980. — Т. 8; Кабатов Ю.Ф., Крендаль П.Є. Медицинское товароведение. — М., 1984; Наказ МОЗ України від 16.03.1993 р. № 44 «Про організацію зберігання в аптечних закладах різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення».


Інші статті автора