ЦИКЛАМЕН ЄВРОПЕЙСЬКИЙ

Цикламен європейський (Cyclamen vernum, C. Europaeum Aust., C. рurpurascens Mill.; рос. назва — цикломен европейский)багаторічна трав’яниста, до 15 см завв. рослина родини первоцвітних. Кореневище бульбовидне, масою до 60 г, зовнішньо буре, з численними тонкими коренями знизу. Листки прикореневі, здебільшого вічнозелені, прості, з серцевидною або круглою, при основі глибоковиїмчастою, цілокраєю або рідкозубчастою пластинкою на довгому черешку, 12–20 см завд. Квітки правильні, двостатеві, великі, пазушні, поодинокі, на квітконіжках, майже рівних листкам або в 1,5 раза довших за них; віночок карміново-червоний, з короткою, майже кулястою трубочкою і п’ятироздільним відвернутим відгином. Плід — коробочка. Цвіте з серпня до жовтня. У дикорослому вигляді Ц.є. зростає в лісах та на сирих місцях на півдні та південному заході СНД. Батьківщина Ц.є. — гори Середньої Європи, Балканський півострів. В Україні культивується в умовах відкритого ґрунту як декоративна рослина, інколи дичавіє. Лікарською сировиною є бульби, які заготовляють восени. Використовують свіжі бульби цикламена (Tubera Cyclaminis) і зберігають у льоху у вологому піску. Рослина отруйна. Бульби цикламена містять сапонін цикламін, який при гідролізі розщеплюється на аморфний сапогенін — цикламіретин і цукор; леулозин, циклозу, декстрозу, пентозу та полісахарид — цикламозин.

Препарати Ц.є. виявляють протистоцидну активність, а за дією на серце схожі на препарати наперстянки. Особливо ефективним вважається застосування цикламену при головному болю застудного характеру, фронтитах і гайморитах. Ефективним для лікування гаймориту, фронтиту та етмоїдиту вважається препарат Синуфорте, що являє собою ліофілізований сік та водний екстракт зі свіжих бульб цикламена. Потовчені бульби прикладають до ревматичних пухлин і геморойних шишок. У гомеопатії цикламен використовують при розладах ШКТ та при застудних захворюваннях. У народній медицині використовують при порушеннях менструацій і пов’язаних з ними нервових розладах, при невралгіях, порушеннях травлення, коліках внаслідок метеоризму та ревматичному болю. Цикламен належить до отруйних рослин і користуватися ним треба обережно, обов’язково під наглядом лікаря.

Квосев П.А. Полный справочник лекарственных растений. — М., 2001; Кортиков В.И. Энциклопедия лекарственных растений — М., 1999; Лікарські рослини / Відп. ред. А.М. Гродзинський. — К., 1990; Палов М. Энциклопедия лекарственных растений. — М., 1998.


Інші статті автора