ЦЕЛЮЛОЗА ПОРОШКОПОДІБНА

ЦЕЛЮЛОЗА ПОРОШКОПОДІБНА, Cellulosi pulvis (PhEur), Powdered cellulose (BP, USPNF, JP), Cellulose (CAS № 9004-34-6); син.: Arbocel; E460; Elcema; Sanacel; Solka-Floc. Ц.п. — білий або майже білий, без запаху і смаку порошок із різним розміром частинок, починаючи від добре сипкого або гранульованого щільного порошку до погано сипкого матеріалу.

(C6H10O5)n, де n ≈500                                              Мол. м. ≈243 000

Celyloza_Poroshkopodibna.ai

Ц.п. отримують шляхом очищення та механічного подрібнення α-целюлози, отриманої з волокнистих рослинних матеріалів.

Має такі властивості: кут природного укосу <62° для Arbocel M80; <49° для Arbocel P 290; <36° для Arbocel А 300; щільність (bulk) — 0,139–0,391 г/см3 залежно від сорту; щільність (установлена) — 0,210–0,481 г/см3 залежно від сорту; щільність (істинна) — 1,5 г/см3; злегка гігроскопічна; комерційна Ц.п. може мати різні розміри частинок: Arbocel M80 — середній розмір частинок 60 мкм, Arbocel P 290 — середній розмір частинок 70 мкм, Arbocel А 300 — середній розмір частинок 200 мкм; практично нерозчинна у воді, розведених кислотах і більшості органічних розчинників, хоча диспергується в більшості рідин; малорозчинна в 5% розчині натрію гідроксиду; набухає в розведеному натрію гіпохлориту, а не у воді.

Ц.п. використовують як розріджувач у таблетках і наповнювач у твердих желатинових капсулах (0–100%). В обох випадках Ц.п. виступає як наповнювач (для збільшення маси) дозованих фармацевтичних препаратів, що містять невелику кількість активної речовини. Ц.п. додають до субстанцій, що мають погану сипкість (5–25%), як ковзна речовина (1–2%) для поліпшення пресованості таблеткової маси. Однак мікрокристалічна Ц.п. має властивості, які відрізняються від стандартної Ц.п., і використовується як наповнювач при прямому пресуванні (5–25%).

У м’яких желатинових капсулах Ц.п. може бути використана для зменшення седиментації олієвмісних суспензійних наповнювачів. Крім того, використовується як порошкоподібний матеріал у порошкових дозованих лікарських формах і як суспендуючий агент у водних суспензіях для перорального застосування та зменшення седиментації при виробництві супозиторіїв. Ц.п. також використовується в косметичній та харчовій промисловості.

Ц.п. нетоксична (споживання великої кількості клітковини може викликати проносний ефект); несумісна з сильними окиснювальними агентами. Ц.п. є стабільним, але злегка гігроскопічним матеріалом, тому повинна зберігатися в герметично закритій тарі в прохолодному, сухому місці.

Подібною речовиною до Ц.п. за властивостями є целюлоза мікрокристалічна.

Возняк В., Попович В., Богдан Я. Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм: Довідковий посібник / За ред. Ф. Жогло. — Львів: «Центр Європи», 1996. — 92 с.; Allen L.V. Featured excipient: capsule and tablet diluents // Int. J. Pharm. Compound. — 2000. — № 4 (4); Belda P.M., Mielck J.B. The tabletting behavior of cellactose compared with mixtures of celluloses with lactoses // Eur. J. Pharm. Biopharm. — 1996. — № 42 (5); Kothari S.H., Kumar V., Banker G.S. Comparative evaluations of powder and mechanical properties of low crystallinity celluloses, microcrystalline celluloses, and powdered celluloses // Int. J. Pharm. — 2002. — № 232 (1–2).


Інші статті автора