L (+)-ВАЛІН

L (+)-ВАЛІН (α-аміноізовалеріанова кислота) — протеїногенна моноаміномонокарбонова кислота з неполярним радикалом:

Valin.eps

Мол. м. 117,16; Тпл — 315 °С; р1=5,96. Виділений з білків підшлункової залози в 1879 р. Входить до складу більшості білків. Є незамінною амінокислотою. У рослинах і мікроорганізмах синтезується з двох молекул пірувату. Здатний до гідрофобної взаємодії, бере участь у стабілізації третинної структури білків. Використовується при синтезі алкалоїдів, пантотенової кислоти, ряду циклопептидів. Добова потреба 1,3–3,8 г. Значна кількість L.-в. міститься в міоглобіні, казеїні, еластині.

Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Вороніна Л.М., Десенко В.Ф., Мадієвська Н.М. та ін. Біологічна хімія. — Х., 2000.