ПОЛИН ЕСТРАГОН, або ТАРХУН

ПОЛИН ЕСТРАГОН, або ТАРХУН (лат. Artemisia dracunculus; грец. Artemisia — Артемісія, ім’я жінки карійського царя Мавсола, яка вперше застосувала полин при жіночих хворобах; лат. dracunculus — дракончик) — багаторічна трав’яниста рослина родини айстрових (Asteraceae); рос. назва — полынь эстрагон. Стебла прямостоячі, 40–150 см завв., жовтаво-бурі, в суцвітті волотеподібно розгалужені, нижче — з видовженими неплідними гілками. Листки чергові, суцільні (нижні — іноді на верхівці надрізані, з 2–3 лопатями), лінійно- або видовжено-ланцетні, коротко й тупувато або відтягнено загострені. Квітки блідо-жовті, різнорідні, в пониклих, майже кулястих кошиках, що утворюють вузьке й густе волосяне суцвіття; крайові квітки маточкові, плідні, серединні — тичинкові, з редукованою маточкою. Плід — сім’янка. Цвіте у серпні–вересні. П.е. росте розсіяно в лісостепу і степу по берегах рік та в степових балках, на пустищах. Культивують як пряну рослину. Для виготовлення ліків використовують стеблові верхівки разом з листям та квітками (Herba Dracunculi). Зрізані верхівки стебел зв’язують у пучки й розвішують для сушіння у затінку на протязі або в провітрюваному приміщенні. Штучне сушіння проводять при температурі до 40 ˚С. Сухої трави виходить 25%. Зберігають у щільно закритих банках або бляшанках. Рослина неофіцинальна.

Трава П.е. містить ефірну олію (0,15–3,1%), каротин (15 мг%), аскорбінову кислоту (190 мг%), рутин, флавоноїди (3%), гіркі й дубильні речовини, макро- та мікроелементи: кальцій (1,9 мг%), магній (2,11 мг%), калій (1,32 мг%), залізо (16,3 мг%). У складі ефірної олії є метилхавікол (60–75%), сабінен (65%), цис-о-цимен (10–13%), нерол, туйон, 1,8-цинеол, мірцен, ліналоол, гераніол, евгенол, феландрен, естрагон та ін. П.е. стимулює секрецію шлункового соку і жовчі, підвищує діурез, виявляє загальнозміцнювальну дію. Настій трави призначають для покращання апетиту і травлення, при катарах шлунка, зокрема при хронічних гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку, у разі водянки, метеоризму й глистної інвазії та цинги. Траву полину естрагону вживають як пряну приправу до м’ясних страв, додають для запаху до м’ясних юшок, використовують для виготовлення безалкогольних напоїв і ароматично-пряного оцту, під час соління огірків і помідорів та квашення капусти, яблук і груш.

Лікарські рослини / Відп. ред. А.М. Гродзинський. — К., 1992; Энциклопедический словарь лекарственных растений и продуктов животного происхождения / Под ред. Г.П. Яковлева и К.Ф. Блиновой. — СПб., 2002; Энциклопедия пищевых лекарственных растений / В.К. Лавренов, Г.В. Лавренова, В.Д. Онипко. — М., 2001.


Інші статті автора