ПЛАСТИРІ

ПЛАСТИРІ (лат. Emplastra) — ЛП для зовнішнього застосування, у вигляді маси, нанесеної тонким шаром на тканинну (паперову) основу, або розфасований у вигляді плиток, циліндрів чи рідин, розлитих у флакони, або поміщені в туби, аерозольні балони; нарешті може бути у вигляді нерозфасованої маси (циліндричні або конічні блоки, або рідкі в бутилях). П. мають певні структурно-механічні властивості й здатні розм’якшуватися при температурі тіла, прилипати до шкіри, не залишаючи сліду. Незважаючи на те, що П. є одним із найстаріших ЛП, вони включені майже у всі фармакопеї світу.

П. класифікують: 1) за агрегатним станом — тверді П., залишаються незмінними при кімнатній температурі й розм’якають при температурі тіла та рідкі П. (шкірні клеї) — рідини, які здатні після випаровування розчинника залишати на поверхні тонку плівку; 2) за типом пластирної системи — сплави, розчини, суспензії, емульсії або комбіновані системи; 3) за медичним призначенням — епідермічні, до складу яких не входять лікарські субстанції і як липкі маси застосовуються для фіксування пов’язок; ендерматичні П. містять різноманітні лікарські речовини (бактерицидні, кератолітичні, місцевоподразливі); діадермальні П. містять лікарські речовини, які здатні проникати крізь шкіру і впливати на глибоко розташовані тканини шкіри. Різновидом діадермальних П. є П. нового покоління — трансдермальні терапевтичні системи.

Останнім часом асортимент П. розширюється, їх виробництво вдосконалюється шляхом упровадження новітніх технологій, які дозволяють одержувати продукцію, що відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9002. Так, на ФП «Сарепта-медипласт» створені стерильні бактерицидні П. на спеціально підібраних основах (міцна тканинна, мікропориста нетканинна, що легко розривається, прозора плівка тощо), які забезпечують проникність повітря, мають подушечку, що не прилипає до рани, адсорбує зайвий ексудат, насичує рану антисептиком. Усе це забезпечує високі вимоги до П. як фармацевтичної продукції.

Государственная фармакопея СССР. IX. — М., 1961; Промислова технологія ліків / В.І. Чуєшов, М.Ю. Чернов, Л.М. Хохлова та ін. / За ред. В.І. Чуєшова: У 2 т. — Х., 1999; Пластирі «Сарепта-медипласт». Высокие стандарты // Еженидельник АПТЕКА. — 2007. — № 14; Стандартизация пластырей в Государственной Фармакопее Украины / Е.К. Товмасян, Т.А. Шитеева, Т.Н. Губина и др. // Фармаком. — 2006. — № 1–2; Технология лекарственных форм: В 2 т. / Под ред. Л.А. Ивановой. — М., 1991.


Інші статті автора