ПІРАЦЕТАМ

ПІРАЦЕТАМ (Piracetamum), 2-оксо-1-піролідин ацетамід.

С6H10N2О2                                            Мол. м. 142,16

Piracetamum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий кристалічний порошок, легкорозчинний у воді, розчинний в етанолі; рН 5,0–7,0. Зберігають у сухому, захищеному від світла місці.

Ідентифікують за видаленням амоніаку при нагріванні з розчинами лугів; за відсутності чітко визначених максимумів поглинання в УФ-спектрі 1% водного розчину в інтервалі довжини хвилі 230–350 нм; за ІЧ-спектром поглинання субстанції. Кількісно визначають зворотним кислотно-основним титруванням (індикатор — фенолфталеїн).

Фармакологічна група. N06В X03 — ноотропні препарати.

Фармакологічні ефекти. Позитивно впливає на обмінні процеси і кровообіг мозку. Стимулює окиснювально-відновні процеси, підсилює утилізацію глюкози, покращує регіонарний кровотік в ішемізованих ділянках мозку, інгібує агрегацію активованих тромбоцитів. Надає захисну дію при ушкодженнях головного мозку, що викликані гіпоксією і токсичними впливами. Покращує інтегральну діяльність мозку, сприяє консолідації пам’яті, полегшує процес навчання. Не має седативної і психостимулювальної дії.

Застосовування. У неврології при судинних захворюваннях головного мозку; порушеннях мозкового кровообігу; коматозному і субкоматозному стані після травм та інтоксикації головного мозку; захворюваннях ЦНС. У психіатрії при невротичному та астено-динамічному депресивному стані різного генезу з перевагою адинамії, астенічних та сенестоіпоходричних порушеннях; при шизофренії, психоорганічних синдромах різного генезу, сенільних та атрофічних процесах; комплексній терапії психічних захворювань, епілепсії; у наркології при виході з абстинентного, пре- та делиріозного стану при алкоголізмі, наркоманії, у випадках гострих отруєнь алкоголем, морфіном, барбітуратами; хронічному алкоголізмі зі стійкими порушеннями психічної діяльності.

Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs/ Editor A.C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological / 13 Ed, 2001. — № 1.


Інші статті автора