ОМЕЛЬЧЕНКО Олександр Григорович

ОМЕЛЬЧЕНКО Олександр Григорович (18.06.1940, м. Люботин Харківської обл. — 12.03.2003, Харків) — начальник Харківського обласного аптечного управління.

Закінчив фармацевтичне відділення Харківського медичного училища № 1 (1959) та ХФІ (1967).

Омельченко О.Г.tifПрацював: апаратник Харківського хіміко-фармацевтичного заводу «Червона Зірка» (1963); брав участь у складі групи радянських спеціалістів у підготовці до запуску хімфармпідприємства в Об’єднаній Арабській Республіці (1964); заступник завідувача приймального відділу аптечного складу аптекоуправління Харківського обласного відділу охорони здоров’я (1965–1966); завідувач приймального відділу аптечного складу (1966–1967); заступник завідувача аптечного складу (1967–1970); завідувач аптечного складу аптекоуправління Харківського обласного відділу охорони здоров’я (1970–1975); завідувач Аптечного управління відділу охорони здоров’я виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих (потім перейменовано — Аптекоуправління Харківського облвиконкому, далі — Обласне виробниче об’єднання «Фармація») (1975–1995).

Напрями діяльності та фахові здобутки: за час діяльності О.Г. Омельченка в Харківській області відкрито та побудовано понад 100 аптек, у тому числі майже половина з них — у сільській місцевості. Особливу увагу було приділено роботі центральних районних аптек, які на той час становили основну ланку в системі лікарського забезпечення в регіонах. За типовими проектами побудовано центральні районні аптеки у 8 районних центрах. Актуальною проблемою було також будівництво аптечного складу, що давало можливість збільшувати ввезення в область ліків за децентралізованими закупівлями, створювати потрібні запаси так званих сезонних ЛП тощо. У 1979 р. побудовано новий обласний аптечний склад площею понад 14 тис. м2 та житловий будинок для співробітників аптечного складу в смт Васищеве Харківського району. Вперше в Україні створено спеціалізацію аптечних закладів (аптеки готових ЛП, дитячі, міжлікарняні, аптеки матері та дитини та ін.). В аптеках міста та області упроваджено безвідмовний метод забезпечення хворих ЛП за рецептами лікарів. О.Г. Омельченко був ученим-практиком. Завдяки співпраці з науковцями він у 1978 р. успішно виконав наукову роботу і захистив кандидатську дисертацію, в якій науково обґрунтував доцільність створення спеціалізованих аптек для обслуговування дітей, матерів та вагітних в амбулаторіях і стаціонарах. За умов тотального дефіциту ліків це давало можливість раціонально використовувати ЛП та забезпечити потребу в них усього контингенту населення. Невдовзі аптеки для дітей, міжлікарняні спеціалізовані аптеки для обслуговування лікувальних закладів були створені не лише у Харкові, а й практично в усіх областях України.

Нагороди: ордени Трудового Червоного Прапора та «Знак пошани», медаль «За доблесну працю», грамоти МОЗ, Республіканського і обласного комітетів профспілок.

Основні праці: Про стан та подальше удосконалення служби фармацевтичної інформації // Фармац. журн. — 1984. — № 3 (співавт.); Характер виробничої роботи аптек матері і дитини // Фармац. журн. — 1984. — № 6 (співавт.); О дальнейшем совершенствовании организации лекарственного обеспечения матерей и детей: Метод. реком. — Х., 1985 (співавт.); Методические рекомендации лекарственного обеспечения детей и матерей // Информ. письмо. — К., 1986 (співавт.); Виробничо-наукове об’єднання «Фармація» і завдання по інтенсифікації лікарського обслуговування населення // Фармац. журн. — 1986. — № 1 (співавт.); До питання про заготівлю і культивування лікарських рослин // Фармац. журн. — 1991. — № 2 (співавт.); Организационные аспекты обеспечения населения лек. средствами из растительного сырья через сеть спец. фитоаптек (отделов). — Х., 1993 (співавт.).


Інші статті автора