ОЛІЯ ЛЬОНУ

ОЛІЯ ЛЬОНУ, Linseed Oil (Ph Eur) — масляниста рідина від коричневого до золотистого (залежно від ступеня очищення) кольору зі специфічним запахом. Належить до швидковисихаючих олій, тому що легко полімеризується за наявності кисню повітря («висихає») з утворенням міцної прозорої плівки. Містить поліненасичені кислоти (лінолеву (15–30%), ліноленову (44–61%) та олеїнову (13–29%)), насичені жирні кислоти (10–11%) та вітаміни F, A, E, B, K.

Одержують із насіння льону Linum usitatissimum L. холодним віджимом. Властивості: кінематична в’язкість — 15,5·10–6 м²/с (20 °C); кислотне число — 4,5; йодне число — 175–204; число омилення — 188–195; густина — 0,930–0,938 г/см3; рефрактивний індекс 1,480; погано розчиняється в спирті етиловому, змішується з петролейним етером.

Використовують у фармацевтичній, косметичній та харчовій промисловості. Як олійна фаза та пом’якшувач входить до складу мазей, лініментів, емульсій та косметичних засобів. Як харчова добавка використовується для профілактики та лікування захворювань легень, ШКТ, нервової, серцево-судинної та сечостатевої системи (сприяє зниженню холестерину у крові). У лакофарбувальній промисловості використовується для виготовлення швидковисихаючих лаків, оліфи, натурального лінолеуму та масляних фарб, які використовуються в живопису.

Зберігають у герметичних контейнерах, у сухому прохолодному, захищеному від світла місці.

Досон Р., Эллиот Д., Эллиот У., Джонс К. Справочник биохимика. — М., 1991; Handbook of Pharmaceutical Excipients / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Shesky, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006.