ОЛІЯ КОНОПЕЛЬ

ОЛІЯ КОНОПЕЛЬ (Hempseed oil) — жирна рослинна олія, що має темний чи світлий колір із зеленуватим відтінком. Містить пальмітинову (5,8–9,9%), стеаринову (1,7–5,6%), олеїнову (6–16%), лінолеву (36–50%) та ліноленову (15–28%) кислоти, вітаміни А, В1, В2, В6, Е, К та різні макро- та мікроелементи. За хімічним складом близька до олії льону і в ряді випадків може його замінити.

Одержують із плодів рослини Cannabis sativa холодним віджимом. Властивості: йодне число — 145–167; густина − 0,928–0,934 г/см3.

Використовують у фармацевтичній, косметичній та харчовій промисловості як олійну фазу, пом’якшувач та джерело вітамінів; входить до складу мазей та косметичних (у тому числі лікувальних) засобів. Завдяки унікальному складу О.к. рекомендується для профілактики та лікування захворювань серцево-судинної та нервової системи, а також ожиріння. У народній медицині — для лікування інфекційно-запальних захворювань ВДШ, шкіри, суглобів (ревматоїдний артрит), жовчного міхура (холецистит), при гормональних порушеннях, зниженні імунітету і туберкульозі. Як харчовий продукт використовують обмежено.

Зберігають у герметичних контейнерах, у сухому прохолодному, захищеному від світла місці.

Досон Р., Эллиот Д., Эллиот У. и др. Справочник биохимика. — М., 1991; Handbook of Pharmaceutical Excipients / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Shesky, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006.