КМИН ЗВИЧАЙНИЙ

КМИН ЗВИЧАЙНИЙ (лат. Carum carvi L.) — дворічна чи багаторічна трав’яниста рослина родини селерові (Apiaceae). К.з. поширений в Європі, особливо в південних районах, на Кавказі, у Західному Сибіру і Середній Азії. Росте в лісовій і лісостеповій зонах, по долинах річок, на пагорбах, по краях доріг. Культивується в багатьох країнах як харчова та лікарська рослина. Рослина завв. 30–80 см з характерним запахом. У перший рік життя створює лише розетку прикореневих листків, а на другий — розвиває прямостояче, порожнисте, гіллясте майже від основи стебло. Листки чергові, двічі- або тричі перисторозсічені, верхні — сидячі. Квітки дрібні, білі, правильні, зібрані у складні зонтики. Цвіте в травні — липні. Плоди — двосім’янки, сплюснуті з боків, при достиганні розпадаються на вузькі серповидні сім’янки із сильним запахом і своєрідним смаком. Дозрівають у липні — серпні.

Сировиною є плоди К.з. (Carvi fructus), заготовлені на плантаціях під час достигання центрального супліддя: траву скошують, зв’язують у снопи і ставлять на токи чи на брезент для дозрівання; обмолочують та очищають насіння. Таким чином досягається найнижчий рівень втрати сировини, оскільки плоди дуже легко осипаються при дозріванні. Крім того, підвищується вміст ефірної олії в плодах. Зберігають у щільно закритій тарі 3 роки.

Плоди К.з. містять ефірну олію — 3–7% (основні її компоненти — моноциклічні монотерпеноїди: карвон, лімонен, гераніол тощо, метилхавікол), жирну олію — 14–22% з високим вмістом петрозелінової кислоти, стероїдні сполуки, поліацетилени, фенолкарбонові кислоти, кумарини (переважає умбеліферон) та дубильні речовини. У траві містяться флавоноїди — кверцетин, кемпферол, ізорамнетин.

Настої з подрібнених плодів К.з. використовують при атонічних запорах, метеоризмі та болю у кишечнику, для підсилення функції підшлункової залози, підвищення тонусу та перистальтики кишечнику, зниження в ньому процесів бродіння та гниття, при холециститі та панкреатиті. Метилхавікол стимулює гонадотропну активність гіпофізу, зумовлюючи лактогенну дію. Відвар плодів К.з. підвищує лактацію, має відхаркувальну і бронхолітичну дію при захворюваннях ВДШ. Ефірну олію використовують для ароматизації ЛП та в парфумерній промисловості.

Плоди К.з. широко використовують у харчовій промисловості як пряність.

Атлас лекарственных растений СССР. — М., 1962.; Кобзар А.Я. Фармакогнозія в медицині: 1. Клінічна фармакогнозія. 2. Фітотерапія. — К., 1999; Растительные ресурсы СССР: Цветковые растения, их химический состав, использование; Семейства Rutaceae — Elaeagnaceae. — Л., 1988; Gehan Moubarz, Mona Mohamed Taha, Heba Mahdy-Abdallah. Antioxidant effect of Carum carvi on the immune status of Streptozotocin — induced diabetic rats infected with Staphylococcus aureus // World Appl. Scienc. J. — 2014. — Vol. 30, № 1.


Інші статті автора