ТРАГАКАНТ

ТРАГАКАНТ, Tragacanth (PhEur, USP, BP, JP), Tragacanth gum (CAS 9000-65-1); син.: E413, goat’s thorn, gum Benjamin, gum dragon, gum tragacanth, persian tragacanth, trag, tragant, tragacantha — природна порошкоподібна напівпрозора речовина з частками неправильної форми, товщиною 0,5–2,5 мм, від білого до жовтуватого кольору, без запаху, зі специфічним смаком. Складається із суміші як розчинних (30–40%), так і нерозчинних (60–70%) у воді полісахаридів. Містить незначну кількість целюлози, крохмалю, білка та золи і має мол. м. 840 000. Гідрофільна частина складається переважно з трагакантину, який після гідролізу розкладається на L-арабінозу, L-фруктозу, D-ксилозу, D-галактозу та D-галактуронову кислоту.

Одержують з Astragalus gummifer Labillardiere та інших видів Астрагалу, що культивуються в основному в Ірані, Сирії та Туреччині. Властивості: рН 5–6 (1% водна дисперсія); кислотне число — 2–5; вологовміст ≤15%; 50% часток мають розмір ≤73,7 мкм, питома вага — 1,250–1,385; практично не розчиняється у воді (у воді швидко набухає, збільшуючись в об’ємі у 10 разів, утворюючи колоїдний золь), 95% етанолі та органічних розчинниках. В’язкість дисперсій Т. змінюється залежно від його концентрації, сорту та сировини, з якої отримано речовину, напр., 1% водна дисперсія може змінювати в’язкість у межах 100–4000 мПа (при 20 °С). В’язкість підвищується зі збільшенням температури та концентрації та знижується зі збільшенням рН, максимальна в’язкість спостерігається при рН 8. Додавання сильних мінеральних і органічних кислот, а також лугів та натрію хлориду (при нагріванні) також здатне знижувати в’язкість дисперсій Т. Найбільша стабільність дисперсій спостерігається при рН 5.

Т. широко використовують у фармацевтичній, косметичній та харчовій промисловості як допоміжну речовину (емульгатор, гелеутворювач, регулятор в’язкості, наповнювач у таблетках та капсулах). Для стабілізації Т. до складу м’яких лікарських форм як консерванти додають гліцерол, пропіленгліколь, кислоту бензойну, натрію бензоат, а також комбінацію 0,17% метилпарабену і 0,03% пропілпарабену. Максимальна активність консервантів спостерігається при рН ≈5, а при рН 7 — значно знижується.

Зберігають у герметичних контейнерах у сухому прохолодному місці.

De La Rosa M.C. Microbiological quality of pharmaceutical raw materials // Pharm. Acta. Helv. — 1995 — № 70; Verbeken D. Exudate gums: occurence, production, and applications // Appl. Microbiol. Biotechnol. — 2003. — № 63.


Інші статті автора