ТАГАТОЗА

ТАГАТОЗА, Tagatose (USP); хім. назва — (3S,4S,5R)-1,3,4,5,6-pentahydroxyhexan-2-one (CAS 87-81-0); син.: D-lyxo-Hexulose, (3S,4S,5R)-2-(hydroxymethyl)oxane-2,3,4,5-tetrol, Naturlose, D-tagatose, tagatosum, tagatoza — білий, безводний твердий кристалічний порошок; являє собою вуглевод, кетогексозу, епімер D-фруктози, який може існувати в декількох таутомерних формах.

C6H12O6                     Мол. м. 180,16

Tagatose.eps

Одержують з D-галактози шляхом ізомеризації в лужних умовах за наявності кальцію. Властивості: Тпл — 132–135 °C; легко розчиняється у воді (1:0,7), незначно — в етанолі (1:5000).

Використовується як підсолоджувач, зволожувач, формоутворювач та стабілізатор у складі фармацевтичних препаратів, а також у напоях та харчових продуктах із низьким глікемічним індексом. 10% розчин Т. за рівнем солодкості становить близько 92% солодкості розчину цукрози 10% та приблизно 38% — калорійності цукрози.

Т. є стабільною речовиною в звичайних умовах зберігання та рН >3. При підвищеній температурі карамелізується.

Levin G.V. Tagatose, the new GRAS sweetener and health produc // J. Med. Food. — 2002. — № 5; Lu Y. Humectancies of d-tagatose and d-sorbitol // Int. J. Cosmet. Sci. — 2001. — № 23; Rowe R.C., Sheskey P.J., Quinn M.E. Handbook of Pharmaceutical Excipients. — London — Chicago, 2009.


Інші статті автора