СПИРТ СТЕАРИЛОВИЙ

СПИРТ СТЕАРИЛОВИЙ, StearylAlcohol (BP, PhEur, USP-NF, JP), 1-Octadecanol (CAS 112-92-5), EINECS 204-017-6; син.: аlcohol stearylicus; Cachalot; Crodacol S95; Hyfatol 18–95; Hyfatol 18–98; Lanette 18; Lipocol S; Lipocol S-DEO; Nacol 18–98; n-octadecanol; Speziol C18 Pharma; Stearol та ін. — важкі воскові кусочки, пластівці або гранули білого кольору зі слабким характерним запахом і смаком. PhEur 6 описує С.с. як суміш твердих спиртів, що містять не менше 95% 1-октадеканолу (C18H38O); у USP32-NF27 — не менше 90% 1-октадеканолу, решта — зв’язані спирти.

C18H38O                                          Мол. м. 270,48
(для чистого зразка)

StearylAlcohol.eps

Раніше С.с. отримували із китової спермацетової олії, на сьогодні — синтетичним шляхом (відновленням етилстеарату алюмогідридом літію). Має такі властивості: Тсамозайм — 450 °C; Ткип — 210,5 °C при 2 кПа (15 мм рт. ст.); щільність (істинна) — 0,884–0,906 г/см3; Тспал — 191 °C (у відкритому посуді); Тзамерз — 55–57 °C; Тпл — 59,4–59,8 °C (для чистого матеріалу); — 1,4388 при 60 °C; Тзатверд — 56–59 °C для Nacol 18–98, 55–58 °C для Speziol C18 Pharma; тиск парів — 133,3 Па (1 мм рт. ст.) при 150,3 °C; в’язкість (динамічна) — 9,82 мПа.с при 64 °C; розчинний у хлороформі, етанолі (95%), етері, гексані, пропіленгліколі, бензолі, ацетоні, рослинній олії; практично нерозчинний у воді.

С.с. використовують у виробництві кремів і мазей та в косметиці як загусник (збільшення в’язкості емульсій підвищує їх стабільність). С.с. також має деякі пом’якшувальні й слабкі емульгуючі властивості та використовується для підвищення водоутримувальної здатності в мазях, напр. вазелінових. С.с. використовували в таблетках із контрольованим вивільненням АФІ, супозиторіях та мікросферах; досліджений для трансдермального проникнення.

С.с. вважають нешкідливою й нетоксичною речовиною, але відомі несприятливі реакції (контактна кропив’янка та реакції гіперчутливості), які, можливо, пов’язані з домішками, що містяться в С.с. Не є пожежонебезпечною речовиною, хоча може горіти і виділяти отруйні гази, які містять окис вуглецю. При роботі рекомендують застосовувати засоби індивідуального захисту. С.с. несумісний із сильними окиснювачами і сильними кислотами; стійкий до дії кислот і лугів, не прогіркає. Зберігається в добре закритій тарі у прохолодному сухому місці.

Подібні властивості мають спирт цетостеариловий, спирт цетиловий.

Fisher A.A. Contact dermatitis from stearyl alcohol and propylene glycol // Arch. Dermatol. — 1974. — Vol. 110; Kaiho F. Application of fatty alcohols to pharmaceutical dosage forms // Yakuzaigaku. — 1984. — Vol. 44; Passerini N. Controlled release of verapamil hydrochloride from waxy microparticles prepared by spray congealing // J. Control. Release. — 2003. — Vol. 88. — № 2; Rowe R.C. A quantitative assessment of the reactivity of the fatty alcoholswith cetrimide using immersion calorimetry // J. Pharm. Pharmacol. — 1987. — Vol. 39; Sax’s Dangerous Properties of Industrial Materials / Ed. by R.J. Lewis. — 11thedn. — NY, 2004; Takahashi Y. Trial for transdermal administration of sulfonylureas // J. Pharm. Soc. Japan. — 1997. — Vol. 117; Weller PJ. Stearyl alcohol / Еd by A.H. Kibbe.— Handbook of Pharmaceutical Excipients. — 3rd edn. — London and Washington, 2000.