СПИРТ МІРИСТИЛОВИЙ

СПИРТ МІРИСТИЛОВИЙ, Myristyl Alcohol (USP); хім. назва — Tetradecan-1-ol (CAS 112-72-1); син.: Alcohol miristilo, Dytol R-52, Lanette Wax KS, Lorol C14–95, Loxanol V, myristic alcohol, Nacol 14–95, Nacol 14–98,1-tetradecanol, n-tetradecanol-1, n-tetradecyl alcohol tetradecyl alcohol, Unihydag WAX-14 — біла кристалічна тверда речовина з восковим запахом, при перекристалізації з етанолу існує у вигляді непрозорих листівок або кристалів.

C14H30O                                                 Мол. м. 214,4

Myristyl Alcohol.eps

У природі існує у складі спермацетового воску та спермацетового масла; синтетично одержують відновленням складних етерів жирних кислот за наявності натрію чи відновленням жирних кислот за наявності літійалюмінійгідриду. С.м. може бути отриманий також з ацетальдегіду та диметиламіну. Властивості: Tкип — 167 °C при тиску 1,5 МПа (15 атм); Tзайм — 140 °C; Tпл — 38 °С; щільність — 0,8355 г/см3 (20 °C) та 0,8236 г/см3 (38 °C); питома вага — 0,824; розчиняється в етері, незначно — в 95% етанолі, практично не розчиняється у воді; реагує з окиснювачами, а при нагріванні розкладається з виділенням їдкого диму і подразливих випарів.

Використовують у фармацевтичній промисловості як пом’якшувач, ПАР, стабілізатор емульсій, підсилювач абсорбції АФІ, загущувач та регулятор в’язкості у фармацевтичних препаратах для перорального, парентерального та місцевого застосування.

При використанні в чистому вигляді С.м. помірно токсичний; при контакті зі шкірою може викликати подразнення та в деяких випадках — контактну алергію. Також є дані про наявність у С.м. канцерогенної дії. При роботі з цією речовиною слід дотримуватися загальних правил безпеки та застосовувати засоби індивідуального захисту. Зберігають у герметичних контейнерах у сухому прохолодному місці.

Geier J. Patch testing with myristyl alcohol // Contact. Dermatitis. — 2006. — № 55; Kanikkannan N., Singh M. Skin permeation enhancement effect and skin irritation of saturated fatty alcohols // Int. J. Pharm. — 2002. — № 248.


Інші статті автора