ПАСІЧНИК Михайло Францович

ПАСІЧНИК Михайло Францович (01.01.1963, м. Новоград-Волинський Житомирської обл.) — кандидат фармацевтичних наук (2007), президент фармацевтичної компанії «Фалбі».

Pasechnik.tifЗакінчив Київський політехнічний інститут (1980); Національну фармацевтичну академію України (1998).

Працював: інженер-технолог, інженер-конструктор, начальник відділу зовнішньоекономічних зв’язків Київського заводу ім. Лепсе (1986–1993); директор ТОВ «Гедеон Ріхтер-Укрфарм» (1993–1994); президент фармацевтичної компанії «Фалбі» (1994–2002, з 2006); президент Асоціації фармацевтичних дистриб’юторів «ФАРМУКРАЇНА» (2000–2002); МОЗ України: заступник Державного секретаря; перший заступник Державного секретаря — голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення; заступник міністра — голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, головний державний інспектор України з контролю якості лікарських засобів (2002–2005). Президент Асоціації фармацевтичних виробників України (2005–2006); президент Всеукраїнського громадського об’єднання «Аптечна професійна асоціація України» (2007-2013); головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з організації і управління фармацією (2010); голова Державної служби України з лікарських засобів (2014–2015).

Напрямки наукових досліджень: розробка та впровадження науково-методичних підходів до технології і стандартизації ЛЗ; організація управління і маркетинг фармацевтичної галузі.

Науково-практичні здобутки: автор 2 монографій, 6 авторських свідоцтв.

Напрями діяльності та фахові здобутки: активно сприяв розробці та реалізації національної політики ЛП та виробів медичного призначення, створенню нормативно-правової бази фармації, брав безпосередню участь у розробці законопроектів і чисельних проектів підзаконних актів, що стосуються діяльності фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я та регулюють його найрізноманітніші питання. За ініціативи та особистої участі М.Ф. Пасічника було розроблено та впроваджено перші в Україні стандарти якості — настанови з належної виробничої, дистриб’юторської, клінічної та лабораторної практик з урахуванням положень ВООЗ та ЄС; Україна першою з країн СНД подала заявку на вступ до Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій (Pharmaceutical Inspection Cooperation Scheme — PIC/S) з метою гармонізації стандартів обігу ЛП, міжнародного визнання процедур інспектування, стандартизації та сертифікації продукції; удосконалені та гармонізовані з міжнародними вимогами Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами; розроблено та впроваджено порядок реєстрації виробів медичного призначення і медичної техніки; встановлені правила виробництва ЛП в умовах аптеки; створено порядок ведення Державного реєстру лікарських засобів; започатковано впровадження доказової системи забезпечення якості, формулярної системи застосування ЛП; здійснено розроблення і впровадження ДФУ тощо. М.Ф. Пасічник ініціював та брав активну участь у роботі над ключовим у галузі проектом Закону України «Про лікарські засоби», а також Законом України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори». За його безпосередньої участі було підготовлено низку проектів рішень уряду України, в т.ч. державних програм, спрямованих на реалізацію актуальних проблем розвитку фармації, поліпшення забезпечення населення безпечними, якісними та ефективними ЛП і виробами медичного призначення, розширення та оптимізацію роботи аптечної мережі, звільнення від сплати ПДВ на ЛП і вироби медичного призначення. М.Ф. Пасічником була утворена Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення, функції якої відповідали вимогам ВООЗ та ЄС, був вперше започаткований її офіційний сайт та створена її Громадська Рада, розпочато видання часопису «Фармацевтична Україна».

М.Ф. Пасічник — засновник фармацевтичної компанії «Фалбі» (1994), яка на сьогодні є одним із провідних операторів фармацевтичного ринку України, входить до числа найпотужніших постачальників ЛЗ та виробів медичного призначення. Роздрібна мережа компанії, яка налічує понад 250 аптечних закладів по всій території України, є однією з найрозгалуженіших в країні. Збудований у 2009 р., автоматизований складський комплекс «Фалбі», за оцінками експертів, є одним із найсучасніших в Європі, його побудовано з урахуванням вимог GDP і оснащено обладнанням всесвітньо відомої сертифікованої (сертифікат ISO 9001:2000) компанії «SSI SCHAEFER Peem GmbH» із застосуванням новітніх технологій.

Нагороди: орден «За заслуги» ІІ ступеня, орден «За заслуги» ІІІ ступеня, Почесна грамота КМУ.

Основні праці: Основи гомеопатичної фармації. Підручник. — Х., 2002 (співавт.); Статистичні методи в фармакології і маркетингу фармацевтичного ринку. — К., 1999 (співавт.).