ОЛІЯ СОЄВА

ОЛІЯ СОЄВА (лат. Oleum Sojae), Sojae oleum raffinatum (PhEur), Refined soya oil (BP), Soybean oil (USP; CAS № 8001-22-7) — композиція гліцеридів таких кислот: лінолевої (50–57%), ліноленової (5–10%), олеїнової (17–26%), пальмітинової (9–13%) і стеарилової (3–6%). Інші кислоти містяться у слідових кількостях. О.с. належить до напіввисихаючих олій. Одержують методом пресування чи екстракцією органічними розчинниками з достиглого насіння сої (Glycine soya), яке містить 32–40% білка, 14–20% жиру, близько 32% вуглеводів, а також лецитин, ензими, мінеральні солі; незамінні кислоти, що входять до сімейств омега-6 (лінолева) та омега-3 (ліноленова).

О.с. рафінована — рідина жовтуватого кольору, без запаху, що має такі властивості: густина — 0,916–0,922 г/см3 (25 °С), Тсамозайм — 445 °С; Тзайм — 282 °С; Тзамерз — у межах від –10 до –16 °С; гідроксильне число — 4–8; поверхневий натяг — 50 дин/см (при 20 °С); nD25 = 1,471–1,475; в’язкість (динамічна) — 172,9 мПа•с (0 °С), 99,7 мПа•с (10 °С), 50,09 мПа•с (205 °С), 28,86 мПа•с (40 °С).

Використовують О.с. в емульсіях, головним чином як джерело жиру в загальних парентеральних харчових схемах. Хоча арахісову олію також застосовують із цією метою, проте О.с. на сьогодні надають перевагу у зв’язку з її меншими побічними ефектами. Емульсії з О.с. використовують як для перорального, так і в/в застосування, напр. амфотерицин, діазепам, ретиноїди, вітаміни, погано розчинні у воді стероїди, флюорокарбони та інсулін. О.с. застосовують у багатьох системах постачання АФІ — ліпосомах, мікросферах, самоемульгувальних системах, наноемульсіях і нанокапсулах; у косметиці, для ванн при лікуванні сухості шкіри, а також як харчовий продукт.

Друзяк Н. Как продлить быстротечную жизнь. — СПб., 2012; Жогло Ф.А. Неводні розчинники: характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002; Handbook of Pharmaceutical Excipients / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Shesky, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006.