ОЛІЯ САФЛОРОВА РАФІНОВАНА

ОЛІЯ САФЛОРОВА РАФІНОВАНА, Safflower Oil (USP), Refined Safflower Oil (BP), Safflower Oil, Refined (PhEur), Safflower oil (CAS № 8001-23-8), EINECS № 232-276-5; син.: аceite de alazor; aceite de cartamo; carthami oleum raffinatum; dygminu aliejus, rafinuotas; huile de carthame; safflorolja, raffinerad; safflower oil (unhydrogenated); saflonoljy puhdistettu. О.с.р. відповідно до PhEur 6 та USP 32 — жирна олія — прозора, в’язка рідина від жовтого до блідо-жовтого кольору, з легким овочевим запахом.

О.с.р. отримують із насіння Carthamus tinctorius L. (тип I) або з насіння гібридів Carthamus tinctorius L. (тип II) експресією та/або екстракцією з подальшою переробкою. Тип II О.с.р. багатий на олеїнову (цис-9-октадеценову) кислоту, може містити відповідний антиоксидант. Властивості О.с.р.: кислотне число становить 1,0–9,7; Тспал — >287,8 °C (у закритому посуді); гідроксильне число = 2,9–6,0; йодне число = 140–150; показник заломлення nD25 = 1,472–1,475; nD40 = 1,4690–1,4692; для типу І ≈1,476, для типу ІІ ≈1,472; відносна щільність для типу І ≈0,922, для типу ІІ ≈0,914; число омилення становить 188–194; розчинна в органічних розчинниках; О.с.р. змішується з етером, хлороформом, петролейним етером (40–60 °C); практично нерозчинна у спирті; розчинність у воді становить <0,1%.

О.с.р. зазвичай використовують як носій в оральних та місцевих препаратах; як компонент для приготування розчинів для парентерального харчування. Застосовують також як розчинник для препарату у формі капсул, що містить новий антиліпідемічний агент. Установлено, що препарати, які містять О.с.р., мають більшу біодоступність порівняно з композиціями, у складі яких є поліетиленгліколь-300 або вода. Парентеральні жирові емульсії, які містять суміш О.с.р. 5% і соєвої олії 5% або 10 і 10% відповідно, введено як частину загального парентерального режиму харчування. О.с.р. використовують як їжу, у вигляді м’якого маргарину, салатних і харчових олій. Застосовують у косметичних продуктах, таких як мила, лосьйони, креми і препарати з догляду за волоссям.

О.с.р. є харчовою олією і взагалі не становить серйозної небезпеки для здоров’я при контакті з очима, шкірою, при пероральному вживанні або інгаляціях, але може викликати подразнення шкіри, очей та алергічні реакції. Споживання у великих дозах може викликати блювання чи діарею. При нагріванні до Трозклад випромінює їдкий дим і подразливі випари.

PhEur 6 зазначає, що О.с.р. І або ІІ типу є придатною речовиною для виробництва парентеральних лікарських форм; BP 2009 вимагає зазначати на етикетці назву олії та концентрацію будь-якого доданого антиоксиданту, а JP XV містить неофіційну монографію для сафлори; специфікація для О.с.р. зазначена в Переліку японських фармацевтичних допоміжних речовин (Japanese Pharmaceutical Excipients — JPE). Монографія для О.с.р. (негідратованої) міститься в Food Chemicals Codex (FCC).

О.с.р. несумісна із сильними окиснювачами, густіє та гіркне при тривалому впливі повітря, також чутлива до світла. О.с.р. слід зберігати в добре заповненому герметичному контейнері в захищеному від світла місці. Парентеральні жирові емульсії, що містять О.с.р., дестабілізуються електролітами; важка крапельна коалесценція в емульсії відбувається через 3–5 днів після додавання 10% диметилсульфоксиду і через 10 днів, якщо додати 5%. Парентеральні жирові емульсії схильні до бактеріального та грибкового забруднення. Зазвичай жирові емульсії, що містять О.с.р. або соєву олію, мають схожі тенденції до росту бактерій та грибів, хоча частота розвитку гриба роду Candida albicans була вищою в жировій емульсії з О.с.р., ніж в інших типах емульсій.

Подібні властивості мають: мигдалева, ріпакова (рапсова), кукурудзяна, бавовняна, арахісова, сезамова (кунжутна), соєва, соняшникова олії та сафлорові гліцериди.

Сафлорові гліцериди, Safflower glycerides (CAS № 79982-97-1), EINECS № 279-360-8. Сафлорові гліцериди (моногліцериди олії сафлорової) використовують в косметиці як пом’якшувальний засіб та емульгатор.

Burcham D.L. Improved bioavailability of the hypocholesterolemic DMP-565 in dogs following oral dosing in oil and glycol solutions // Biopharm. Drug. Dispos. — 1997. — Vol. 18; Food Chemicals Codex. — 6th edn. — Bethesda, MD, 2008; Japan Pharmaceutical Excipients Council. Japan Pharmaceutical Excipients 2004. — Tokyo, 2004; Li J. Method for the early evaluation of the effects of storage and additives on the stability of parenteral fat emulsions // Pharm. Res. — 1993. — Vol. 10; Parchem Trading Ltd. Product specification sheet: Safflower oil (http://www.parchem.com/Safflower-Oil–001444.as); Sax’s Dangerous Properties of Industrial Materials / Ed. by R.J. Lewis. — 11th edn. — New York, 2004; Simmons D.M. Oral dosage development of a human rhinovirus and non-polio enterovirus inhibitor // Drug. Dev. Ind. Pharm. — 1997. — Vol. 23. — № 8.