ОЛІЯ МИГДАЛЕВА

ОЛІЯ МИГДАЛЕВА (лат. Oleum Amygdalarum), Amygdalae oleum virginum (PhEur), Almond oil (BP, USP-NF, CAS № 8007-69-0); син.: bitter allmond oil — жирна олія, що складається головним чином з гліцеридів лінолевої та пальмітинової кислот. PhEur 2005 описує О.м., отриману холодним пресуванням достиглого насіння двох різновидів мигдалю звичайного (солодкого і гіркого) — Amygdalus communis L., var dulcis D.C. і Amygdalus communis L., var amara D.C. або їх суміші. За необхідності додають відповідний антиоксидант.

USP 23 описує О.м. як продукт, отриманий віджиманням насіння Prunus amygdalus Batsch (piд Rosaceae). О.м. — це прозора жирна рідина, безбарвна чи блідо-жовтого кольору, без запаху, із приємним олійним (горіховим) смаком; не висихає на повітрі; не застигає при температурі –10 °С, а лишається прозорою і рідкою. Олія має такі властивості: Тсамозайм — 320 °С, Тпл — 18 °С, nD40 — 1,4630–1,4650, точка задимленості — 220 °С, густина — 0,910–0,915 г/см3, кислотне число — не більше 2,0, йодне число 95–105, число омилення — 190–200. О.м. змішується із хлороформом і етером; розчинна в безводному спирті.

О.м. використовують як розчинник: у педіатрії (ніжний проносний засіб у формі емульсії), для виготовлення розчинів і суспензій (для підшкірних і в/м ін’єкцій), у виробництві назальних спреїв, у препаратах для місцевого застосування на шкіру, особливо косметичних. О.м. можна стерилізувати при 150 °С протягом 1 год. Є стабільним продуктом і не гіркне протягом тривалого часу. О.м. застосовують також як продукт харчування. Зберігати в добре закупорених контейнерах у прохолодному, сухому, захищеному від світла місці.

Жогло Ф.А. Неводні розчинники: характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002; Handbook of Pharmaceutical Excipients / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Shesky, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006.