ОЛІЯ КОКОСОВА

ОЛІЯ КОКОСОВА, Coconut Oil (BP, JP, USP-NF), Coconut Oil, Refined (PhEur), Coconut oil (CAS № 8001-31-8); син.: аceite de coco, cocois oleum raffinatum, coconut butter; copra oil, oleum cocois, Pureco 76, refined coconut oil. О.к. — це тригліцериди жирних кислот, що становлять прозору безбарвну або світло-жовтого кольору рідину з легким кокосовим запахом і приємним м’яким смаком. PhEur 6.2 та USP 32-NF 27 наводять такий склад О.к.: капронової кислоти — 41,5%, каприлової кислоти — 5,0–11,0%, капринової кислоти — 4,0–9,0%, лауринової кислоти — 40,0–50,0%, міристинової кислоти — 15,0–20,0%, пальмітинової кислоти — 7,0–12,0%, стеаринової кислоти — 1,5–5,0%, арахідонової кислоти — 40,2%, олеїнової кислоти — 4,0–10,0%, лінолевої кислоти — 1,0–3,0%, ліноленової кислоти — 40,2% та ейкозенової кислоти — 40,2%.

О.к. отримують із насіння Cocos nucifera Linn. (сім. Пальмові). Цю олію потім переробляють для отримання рафінованої, вибіленої та дезодорованої О.к., які використовують у промисловості. О.к. має такі властивості: Ткип >450 °C; Тспал — 216 °C (закритий посуд); йодне число — 8,0–9,5; Тпл — 23–26 °C; показник заломлення nD40 — 1,448–1,450; число омилення — 255–258; питома вага — 0,918–0,923; легкорозчинна у дихлорметані та легкій нафті (65–70 °C), розчинна в етері, сірковуглеці та хлороформі, у 2 частинах етанолу (95%) при 60 °C, менш розчинна при нижчих температурах, практично нерозчинна у воді; поверхневий натяг — 33,4 мН/м (33,4 дин/см) при 20 °C, 28,4 мН/м (28,4 дин/см) — при 80 °C.

Рафінована О.к. — біла чи майже біла масляниста маса. Консистенція О.к. залежить від температури: 28–30 °C — рідина від блідо-жовтого кольору до безбарвної; 20 °С — напівтверда речовина, <15 °C — тверда крихка кристалічна речовина.

О.к. традиційно використовують як основу при виробництві ЛП у формі мазей. Застосовують у вигляді твердої речовини в препаратах для нанесення на шкіру голови та рідини у дерматологічних ЛП. О.к. легко омилює сильні луги навіть у холоді, тому її використовують у створенні «морського» мила, а також при розробленні інших композицій, у тому числі емульсій та наноемульсій, інтраназальних розчинів, ректальних капсул і супозиторіїв. О.к. проявляє протигрибкову активність відносно певних видів Candida і використовується у лосьйонах для лікування при педикульозі тощо у концентрації: рідкі мила — 4–20%, шампуні — 1–20%, мила — 60–75%, мазі — 50–70%. О.к. реагує з окиснювачами, кислотами і лугами. Легко проникає через поліетилен.

О.к. у звичайних умовах зберігання залишається їстівною, приємною на смак і запах протягом кількох років. Проте під впливом повітря легко гіркне, набуваючи неприємного запаху і сильного кислого смаку. О.к. необхідно зберігати в герметично закритому контейнері, захищеному від світла місці, при температурі не вище 25 °C. При високій температурі може спонтанно займатися, якщо зберігати в гарячих і вологих умовах.

Подібні властивості мають: арахісова, бавовняна, рицинова, рицинова гідрогенізована, кукурудзяна, кунжутна, мигдалева, оливкова, рапсова, рицинова, соєва, соняшникова, сезамова (кунжутна) олії.

Fang J.Y. Lipid nano/submicron emulsions as delivery vehicles for topical flurbiprofen delivery // Drug. Deliv. — 2004. — Vol. 11. — № 2; Food Chemicals Codex. — 6th edn. — Bethesda, MD, 2008; Hung C.F. The effect of oil components on the physicochemical properties and drug delivery of emulsions: tocol emulsion versus lipid emulsion // Int. J. Pharm. — 2007. — Vol. 335. — № 1–2; Nielsen H.W. Intranasal administration of different liquid formulations of bumetanide to rabbits // Int. J. Pharm. — 2000. — Vol. 204. — № 1–2; Ogbolu D.O. In vitro antimicrobial properties of of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria // J. Med. Food. — 2007. — Vol. 10. — № 2; Pajoumand A. Survival following severe aluminium phosphide poisoning // J. Pharm. Pract. Res. — 2002. — Vol. 32. — № 4; Patel H.R. Sales of coconut oil // Pharm. J. — 1992. — Vol. 249.