МАЛЬТОЛ

МАЛЬТОЛ, Maltol (USP); хім. назва — 3-Hydroxy-2-methyl-4H-pyran-4-one (CAS № 118-71-8); син.: 3-Hydroxy-2-methyl-(1,4-pyran), 3-hydroxy-2-methyl-4-pyrone, larixinic acid, 2-methyl-3-hydroxy-4-pyrone, 2-methyl pyromeconic acid, Palatone, Veltol — біла кристалічна речовина з характерним карамельним запахом і смаком. Розбавлені розчини мають солодкий полуничний або ананасовий запах і смак.

C6H6O3                                   Мол. м. 126,11

maltol.ai

Природним джерелом одержання М. є молоко, спалений та карамелізований цукор, солод, голки хвойних дерев, цикорій, хлібна кірка. Багатим джерелом М. є хвоя ялиці сибірської, в якій він міститься в кількості 1–2%. Екстракція хвої після обробки ефірного масла гарячою водою з подальшим очищенням екстракту дозволяє отримати М. високого (95–96%) ступеня чистоти. Також одержують шляхом лужного гідролізу солей стрептоміцину. Властивості: pH 5,3 (0,5% водний розчин), Tпл — 162–164 °C (сублімується при 93 °C), вільно розчиняється в хлороформі, повільно, помірно — у діетиловому етері, етанолі 95% (1:21), гліцерині (1:80), пропан-2-олі (1:53), пропіленгліколі (1:28) та воді (1:83).

Використовують у складі фармацевтичних препаратів, косметичних засобів та харчових продуктів як коригент смаку, підсилювач та хелатуючий агент. Нетоксичний і не викликає подразнення або іншого негативного впливу на організм людини або тварин. Сипучий матеріал слід зберігати в герметичній тарі (у скляних або пластмасових контейнерах) в захищеному від світла прохолодному сухому місці. Зберігання в металевих контейнерах, у тому числі з нержавіючої сталі, може призвести до зміни кольору.

Allen L.V. Featured excipient: flavor enhancing agents // Int. J. Pharm. Compound. — 2003. — № 7 (1); LeBlanc D.T., Akers H.A. Maltol and ethyl maltol: from the larch tree to successful food additives // Food Technol. — 1989. — № 43 (4).


Інші статті автора