ЗАПАЛЕННЯ ПЕРСИСТУЮЧЕ МІНІМАЛЬНЕ

ЗАПАЛЕННЯ ПЕРСИСТУЮЧЕ МІНІМАЛЬНЕ (Minimal Persistent Inflammation — MPI) — запальний процес, який постійно перебігає (навіть при повній відсутності симптоматики) у пацієнтів з алергією, які піддаються впливу алергенів. З.п.м. характеризується інфільтрацією тканин запальними клітинами (еозинофілами і нейтрофілами), а також експресією (активацією) молекул міжклітинної адгезії (ICAM-1). Підвищення ICAM-1 є рецептором для великої групи риновірусів, які використовують міжклітинні адгезивні молекули для пенетрації (проникнення) в епітеліальні клітини людини. Це значною мірою пояснює схильність хворих на алергію до частих гострих респіраторних вірусних інфекцій. Установлено, що для пацієнтів, схильних до алергічного риніту, характерні особливості імунної відповіді, що зумовлюють частий розвиток ускладнених форм. Це зниження синтезу інтерферону (ІФН)-γ, що спричиняє зниження противірусного і протимікробного захисту. Також у пацієнтів з алергією деякі віруси змінюють активність ICAM-1 і тим самим підвищують свою здатність проникати у клітини респіраторного епітелію, що підвищує імовірність розвитку інфекції, спричиняє прояв додаткових алергічних реакцій та істотно збільшує ризик розвитку бронхіальної астми. При цьому кількість пацієнтів, які мають поєднану патологію — алергічного (поліноз) і запального генезу — збільшується. Напр., ГРВІ (риновірусна, грип, парагрип) має здатність індукувати синтез і утворення специфічних IgE-антитіл (IgE). Тому при контакті з вірусною інфекцією у пацієнтів, схильних до алергічних реакцій, може настати посилення алергічних симптомів, а у людей, які мають схильність до бронхіальної астми, — поява її нападів.

При алергічному захворюванні запалення та сенсибілізація обов’язково наявні, мають вагомий вплив на патогенез. Так, наявність З.п.м. у пацієнтів із полінозом немає особливих клінічних проявів, але при потраплянні в організм алергену запальний процес спалахує з новою силою і проявляється у вигляді виражених алергічних реакцій. Таким чином, у пацієнтів формується замкнене коло — схильність до алергії сприяє впровадженню респіраторних вірусів, а потім віруси спричиняють розвиток клінічних симптомів алергії. Тому такі алергічні захворювання, як алергічний риніт і бронхіальна астма, навіть у період клінічної ремісії мають розглядатися як хронічні запальні процеси, а пацієнти — отримувати протизапальні ЛП.

Пухлик Б.М. Алергологія в Україні: актуальні проблеми // Укр. мед. газета. — 2006. — № 7–8; Bousquet J., van Cauwenberge P., Khaltaev N. et al. Management of allergic rhinitis and its impact on asthma (ARIA) // J. Allergy Clin. Immunol. — 2001. — Vol. 108; EAACI 2006: XXV congress of the European Academy of Allergology and Clinical Immunology. — Vienna, Austria, 10–14 June 2006. — Abstract book.


Інші статті автора