КАЛІЮ БІКАРБОНАТ

КАЛІЮ БІКАРБОНАТ, Potassium Bicarbonate (BP, USP), Potassium Hydrogen Carbonate (PhEur), Potassium bicarbonate (СAS 298-14-6); син.: сarbonic acid monopotassium salt; E501; kalii hydrogenocarbonas; monopotassium carbonate; potassium acid carbonate; potassium hydrogen carbonate, — безбарвні, прозорі кристали або білий гранульований чи кристалічний порошок, солоний або слаболужний на смак, без запаху.

KHCO3

Мол. м. 100,11

К.б. отримують шляхом пропускання діоксиду вуглецю крізь концентрований розчин калію карбонату або шляхом впливу вологого калію карбонату на двоокис вуглецю, переважно при помірному тиску. К.б. також наявний у природі в мінеральній формі кальциніту. Має такі властивості: pH 8,2 (для 0,1 M водного розчину); 5% водний розчин має pH ≤48,6; питома вага — 2,17; розчинний у воді 1:4,5 при 0 °C, 1:2,8 — при 20 °C, 1:2 — при 50 °C; практично нерозчинний в етанолі (95%).

Як допоміжну речовину К.б. зазвичай використовують як розпушувальний агент (джерело діоксиду вуглецю) у шипучих фармацевтичних препаратах у концентрації 25–50%, а також у випадках, коли наявність іонів натрію в композиції небажана або має бути обмеженою. К.б. поєднують з лимонною або винною кислотою в шипучих таблетках або гранулах; при контакті з водою при хімічній реакції виділяється двоокис вуглецю, і продукт розпадається. У деяких випадках наявність у таблетках лише К.б. може бути достатньою, щоб реакція зі шлунковою кислотою викликала спінювання й продукти розпаду. К.б. також використовують у харчовій промисловості як лужний і розпушувальний агент, є складовою пекарського порошку.

З терапевтичною метою К.б. застосовують як альтернативу натрію бікарбонату при лікуванні хворих з певними типами метаболічного ацидозу, як антацидну речовину, щоб нейтралізувати секрецію кислоти в ШКТ, і як СХП калію. Але надмірне споживання солей калію може спричинити токсичні прояви гіперкаліємії. Реагує з кислотами і кислими солями з виділенням діоксиду вуглецю. К.б. слід зберігати в добре закритому контейнері, в сухому і прохолодному місці. К.б. стабільний у повітрі при нормальних температурах, але при нагріванні до 100–200 °C у сухому стані або в розчині поступово перетворюється на калію карбонат.

Подібні властивості має натрію бікарбонат.

Johnson F.A. The effects of alginate molecular structure and formulation variables on the physical characteristics of alginate raft systems // Int. J. Pharm. — 1997. — Vol. 159; Johnson F.A. The use of image analysisas a means of monitoring bubble formation in alginate rafts // Int. J. Pharm. — 1998. — Vol. 170; Food Chemicals Codex. — 6th edn. — Bethesda, 2008; Shaw L.R. The effect of selected water-soluble excipients on the dissolution of paracetamol and ibuprofen // Drug. Dev. Ind. Pharm. — 2005. — Vol. 31. — № 6.


Інші статті автора