ГІДРОКСИПРОПІЛ КРОХМАЛЬ

ГІДРОКСИПРОПІЛ КРОХМАЛЬ, хімічна назва — Hydroxypropyl starch (CAS № 113894-92-1); син.: E1440; hydroxylpropyl starch — похідна природного крохмалю, — сипкий грубий порошок від білого до жовтувато-білого кольору.

Промислово одержують із природного крохмалю шляхом його модифікації окисом пропілену як модифікуючого реагента за наявності лугу. Властивості: pH 4,5–7,0 (10% водна суспензія), практично не розчиняється у воді, етанолі 95% та етері; сумісний із катіонними інгредієнтами (моновалентними, двовалентними), оліями, пом’якшувальними речовинами та силіконами.

Використовують у фармацевтичній технології як зв’язувальну речовину, розпушувач, емульгатор, загусник та регулятор в’язкості. У поєднанні з карагінаном входить до складу оболонки м’яких капсул, таблеток для виготовлення гідрофільних матриць (у т.ч. й прямим пресуванням) з контрольованим вивільненням АФІ. Стабільний при високій вологості, вважається інертним за нормальних умов, стійкий в емульсійних системах при рН 3–9. Зберігають у сухому прохолодному місці.

Goni I. Synthesis of hydroxypropyl methacrylate/polysaccharide graft copolymers as matrices for controlled release tablets // Drug Dev. Ind. Pharm. — 2002. — № 28; Venacio A. Evaluation of crude hydroxypropyl starch as a bioseparation aqueous-phase-forming polymer // Biotechnol. Prog. — 1993. — № 9.


Інші статті автора