АЛЮМІНІЮ МОНОСТЕАРАТ

АЛЮМІНІЮ МОНОСТЕАРАТ, Aluminum Monostearate (USP, JP, CAS № 7047-84-9); син.: аluminum stearate; aluminum, dihydroxy (octadecanoate-O-); dihydroxyaluminum monostearate; HyQual; octadecanoic acid aluminum salt; stearic acid aluminum salt; stearic acid aluminum dihydroxide salt; Synpro, — сполука алюмінію зі стеариновою та пальмітиновою кислотами із вмістом Al2O3 у перерахунку на суху речовину 14,5–16,8% (USP) та 7,2–8,9% (JP) — білий дрібний порошок зі слабким запахом жирних кислот.

C18H37AlO4                                Мол. м. 344,50

Одержують реакцією алюмінію зі стеариновою кислотою. Має такі властивості: Tпл — 220–225 °C; розчиняється в етанолі (95%) та бензені, практично не розчиняється у воді.

А.м. використовують у фармацевтичній та косметичній промисловості. Входить до складу композицій як пом’якшувач, стабілізатор емульсій, гелеутворювальний агент, замутнювач та стабілізатор.

А.м. є стабільною речовиною при зберіганні в щільно закритих контейнерах у сухому прохолодному місці.

Подібними за властивостями є:

Алюмінію дистеарат, Aluminum distearate (CAS № 300-92-5); син.: hydroxyaluminum distearate; aluminum stearate; aluminum monobasic stearate.

C36H37AlO5                                   Мол. м. 877,39

Білий або майже білий порошок зі слабким запахом жирних кислот, Tпл — 150–165 °C, щільність — 1,01 г/см3, розчиняється в етанолі (95%) та бензені, практично не розчиняється у воді.

Алюмінію тристеарат, Aluminum tristearate (CAS № 637-12-7); син.: hydroxyaluminum tristearate; aluminum stearate.

C54H105AlO6                                  Мол. м. 610,90

Білий або майже білий порошок зі слабким запахом жирних кислот, Tпл — 117–120 °C, щільність — 1,01 г/см3, розчиняється в етанолі (95%), бензені, касторовій та свіжовиготовлених мінеральних маслах.

Horoz B.B., Kiliçarslan M., Yüksel N., Baykara T. Effect of different dispersing agents on the characteristics of Eudragit microspheres prepared by a solvent evaporation method // J. Microencapsul. — 2004. — Vol. 21; Japan Pharmaceutical Excipients Council. — Tokyo, 2004.


Інші статті автора