КАЛЬЦІЮ ХЛОРИД

КАЛЬЦІЮ ХЛОРИД, Calcium Chloride Dihydrate (PhEur, BP) CAS № 10035-04-8, Calcium Chloride Hexahydrate (PhEur, BP) CAS № 7774-34-7, Calcium Chloride Hydrate (JP), Calcium Chloride (USP); син.: Calcii chloridum dihydricum; calcii chloridum exahydricum — кристалічний порошок або гранули білого кольору чи безбарвні, гігроскопічний.

CaCl2                             мол. м. 110,98 (ангідрид)

CaCl2·2H2O              мол. м. 147,0 (дигідрат)

CaCl2·6H2O                    мол. м. 219,1 (гексагідрат)

Одержують як побічний продукт при виробництві соди за методом Сольве. Властивості: pH 4,5–9,2 (5% водний розчин), Ткип — >1600 °C (ангідрид), Тпл — 772 °C (ангідрид), 176 °C (дигідрат), 30 °С (гексагідрат); насипна густина, до усадки — 0,835 г/см3 (дигідрат), Тзатверд. — 28,5–30,0 °C; легко розчиняється у воді та етанолі (95%), не розчиняється в діетиловому етері. К.х. несумісний із розчинними карбонатами, фосфатами, сульфатами і тартратами, при контактуванні з цинком виділяється вибухонебезпечний газ, із водою дає екзотермічну реакцію, а при нагріванні виділяє токсичні пари хлору.

Використовують у фармацевтичній технології як допоміжну та діючу речовину, виконує роль антимікробного консерванта, десиканта та в’яжучого агента в очних розчинах для промивання. З терапевтичною метою К.х. у концентрації 10% (дигідрат) входить до складу розчинів для ін’єкцій, що використовують для лікування при гіпокаліємії. Використовують також як регулятор вивільнення активних інгредієнтів із твердих лікарських форм шляхом зшивання з пектином або взаємодією з хітозаном. При контакті зі шкірою та слизовою оболонкою може викликати подразнення і дерматит. У чистому вигляді К.х. токсичний при в/в, в/м, внутрішньобрюшинному та підшкірному введенні й помірно токсичний при застосуванні per os. При зберіганні в герметичних контейнерах у сухому прохолодному місці є достатньо стабільною речовиною.

Rege P.R. Chitinosan-drug complexes: effect of electrolyte on naproxen release in vitro // Int. J. Pharm. — 2003. — № 250; Wei X. Sigmoidal release of indomethacin from pectin matrix tablets: effect of in situ crosslinking by calcium cations // Int. J. Pharm. — 2006. — № 318.


Інші статті автора