КИСЛОТА ЕДЕТОВА

КИСЛОТА ЕДЕТОВА, Edetic Acid (PhEur, BP, USP); N,N-1,2-thanediylbis[N-(carboxymethyl)glycine] (CAS № 60-00-4); син.: Acidum edeticum; Dissolvine; edathamil; EDTA; ethylenediamine-tetraacetic acid; (ethylenedinitrilo)tetraacetic acid; Sequestrene AA; tetracemic acid; Versene Acid — білий кристалічний порошок.

kislota_edetova.ai

C10H16N2O8

Мол. м. 292,24

К.е. одержують шляхом конденсації етилендіаміну з натрію монохлорацетатом за наявності натрію карбонату. Водний розчин реагентів нагрівають до 90 °C протягом 10 год, потім охолоджують і додають кислоту хлороводневу, щоб осадити кислоту. К.е. може бути отримана також шляхом реакції етилендіаміну з ціанідом водню і формальдегідом з таким гідролізом тетранітрилу. Властивості: рН 2,2 (0,2% водний розчин); константа дисоціації pKa1 — 2,00; pKa2 — 2,67; pKa3 — 6,16; pKa4 — 10,26; тане вище 220 °C з розкладанням; розчиняється в розчинах лужних гідроксидів та воді (1:500).

К.е. та її солі використовують у фармацевтичних препаратах, косметичних засобах та харчових продуктах як стабілізатори, антиоксиданти, антимікробні консерванти та пом’якшувачі води. Вони утворюють стабільні водорозчинні комплекси (хелати) з лужноземельними та важкими металами, стабільність яких залежить від виду іона залученого металу, а також від рН. Проте переважно утворюються хелатні комплекси з важкими металами, такими, як залізо, мідь, свинець і меншою мірою — з іонами кальцію. К.е. та її похідні в основному використовують як антиоксиданти (окремо чи в комбінації з іншими антиоксидантами) у концентраціях 0,005–0,1% для стабілізації аскорбінової кислоти, кортикостероїдів, адреналіну, фолієвої кислоти, формальдегіду, гіалуронідази, перекису водню, окситетрацикліну, пеніциліну, саліцилової кислоти та ненасичених жирних кислот. Стабілізацію олій етерних проводять шляхом їх промивання 2% розчином едетату для видалення домішків металів.

К.е. також має деяку антимікробну активність щодо грамнегативних мікроорганізмів, синьогнійної палички, деяких дріжджів і грибів. Хоча ця активність недостатня для ефективного використання як протимікробного консерванта окремо. При використанні з іншими антимікробними консервантами К.е. демонструє помітний синергічний ефект в антимікробній активності. Її широко використовують у поєднанні з такими консервантами, як бензалконію хлорид, бронопол, цетримід, імідсечовина, парабени і феноли (особливо — хлороксиленол). Проте за наявності в суміші деяких двовалентних іонів металів (Ca2+ або Mg2+), синергічний ефект може бути зменшений або втрачений зовсім.

К.е. та її похідні також застосовують у медичній практиці з терапевтичною метою. Динатрію едетат у дозі 50 мг/кг маси тіла шляхом повільного в/в вливання протягом 24 год із максимальною дозою 3 г/добу застосовують для лікування при гіперкальціємії. Динатрій кальцію едетат у дозі 60–80 мг/кг застосовують для лікування при отруєнні свинцем. К.е. 40 мг/кг шляхом інфузії протягом 3-годинного періоду застосовують для лікування пацієнтів з ішемічною хворобою серця. К.е. та едетати несумісні з сильними окисниками, сильними основами й іонами полівалентних металів, таких як мідь, нікель і мідні сплави. К.е. і динатрій едетат поводяться як слабкі кислоти, витісняючи вуглекислий газ із карбонатів і вступаючи в реакцію з металами з утворенням водню. Інші несумісності містять інактивацію розчинів деяких типів інсуліну та розчинів для парентерального харчування після додавання як стабілізатора динатрієвої солі етилендіамінтетраоцтової кислоти у зв’язку з реакцією комплексоутворення з цинком та слідовими кількостями деяких металів.

К.е. та її солі досить стабільні у твердому стані. Водні розчини солей піддаються стерилізації в автоклаві. Зберігають у герметичних, вільних від вмісту лугів контейнерах, у сухому прохолодному місці.

Дикалію едетат, Dipotassium edetate (CAS № 2001-94-7); син.: Dipotassium edathamil; dipotassium ethylenediamine-tetraacetate; edathamil dipotassium; edetate dipotassium; edetic acid dipotassium salt; EDTA dipotassium; N,N0-1,2-ethanediyl-bis[N-(carboxymethyl)glycine] dipotassium salt; ethylenebis (iminodiacetic acid) dipotassium salt; ethylenediaminetetraacetic acid dipotassium salt; (ethylenedinitrilo)tetraacetic acid dipotassium salt; tetracemate dipotassium — білий кристалічний порошок.

C10H14K2N2O8

Мол. м. 368,46

Динатрій кальцію едетат, Edetate calcium disodium (CAS № 62-33-9); син.: Calcium disodium edetate; calcium disodium ethylenediaminetetraacetate; calcium disodium (ethylenedinitrilo) tetraacetate; E385; edathamil calcium disodium; edetic acid calcium disodium salt; EDTA calcium; ethylenediaminetetraacetic acid calcium disodium chelate; [(ethylenedinitrilo)tetra-acetato]calciate(2-)disodium; sodium calciumedetate; Versene CA — білий або кремово-білого кольору, злегка гігроскопічний кристалічний порошок або гранули, без запаху та смаку чи з легким специфічним запахом та солоним смаком.

C10H12CaN2Na2O8

Мол. м. 374.28

Одержують додаванням кальцію карбонату до розчину динатрій едетату при перемішуванні. Властивості: pH 4–5 (1% водний розчин); насипна щільність до усадки — 0,69 г/см3; розчиняється у воді (1:2), незначно — в етанолі 95%; практично не розчиняється в хлороформі, етері та інших органічних розчинниках. Несумісний з амфотерицином та гідралазин гідрохлоридом в інфузійних розчинах.

Натрію едетат, Sodium edetate (CAS № 64-02-8); син.: Edetate sodium; edetic acid tetrasodium salt; EDTA tetrasodium; N,N0-1,2-ethanediylbis[N-(carboxymethyl)glycine]tetrasodium salt; ethylenebis(iminodiacetic acid) tetrasodium salt; ethylenediaminetetraacetic acid tetrasodium salt; (ethylene-dinitrilo)tetraacetic acid tetrasodium salt; Sequestrene NA4; tetracemate tetrasodium; tetracemin; tetrasodium edetate; tetra-sodium ethylenebis(iminodiacetate); tetrasodium ethylenedi-aminetetraacetate; Versene — білий кристалічний порошок. Властивості: pH 11,3 (1% водний розчин); Тпл >300 °С; розчиняється у воді (1:1).

C10H12N2Na4O8

Мол. м. 380,20

Тринатрій едетат, Trisodium edetate (CAS 150-38-9); син.: Edetate trisodium; edetic acid trisodium salt; EDTA trisodium; N,N0-1,2-ethanediylbis[N-(carboxymethyl)glycine]trisodium salt; ethylenediaminetetraacetic acid trisodium salt; (ethylenedinitrilo)tetraacetic acid trisodium salt; Sequestrene NA3; trisodium ethylenediaminetetraacetate; Versene-9 — білий кристалічний порошок. Одержують додаванням розчину натрію гідроксиду до динатрій едетату. Властивості: pH 9,3 (1% водний розчин); Тпл >300 °С.

C10H13N2Na3O8

Мол. м. 358,20

Knudtson M.L. Chelation therapy for ischemic heart disease: a randomized controlled trial // J. Am. Med. Assoc. — 2002. — № 287; Whalley G. Preservative properties of EDTA // Manuf. Chem. — 1991. — № 62.


Інші статті автора