БУТИЛЕНГЛІКОЛЬ

БУТИЛЕНГЛІКОЛЬ, 1,3-Butanediol (CAS №107-88-0); син.: Butane-1,3-diol; 1,3-butylene glycol; b-butylene glycol; 1,3-dihydroxybutane; methyltrimethylene glycol — прозора, безбарвна, в’язка рідина з приємним запахом та гірким смаком.

C4H10O2                                            Мол. м. 90,14

butilen.ai

Одержують каталітичною гідрогенізацією альдолу за наявності нікелю. Властивості: густина — 1,004 — 1,006 г/см3 (при 20 °С); Тзайм=115–121 °С (у відкритому посуді); гігроскопічність — 38,5% (за 144 год при вологості середовища 81%); Тпл=–77 °С; n20D =1,440; поверхневий натяг — 37,8 дин/см (25 °С); відносна густина парів — 3,1 (повітря — 1); динамічна в’язкість — 104 МПа∙с (25 °С); змішується з ацетоном, етанолом (95%), олією рициновою, дибутилфталатом, етером, водою; практично не розчиняється в мінеральних оліях, олії льону, етаноламіні, аліфатичних вуглеводнях; розчиняється в оліях етерних та синтетичних підсолоджувачах; несумісний з окисниками.

Б. широко використовують у фармацевтичній та косметичній промисловості як антимікробний консервант, зволожувач, розчинник та співрозчинник. Входить до складу ін’єкційних розчинів, мазей, кремів, лосьйонів та трансдермальних пластирів. У концентрації 8% Б. володіє антимікробною активністю відносно грампозитивних та грамнегативних мікроорганізмів, окрім спорових форм, у концентраціях >16,7% відносно грибів та плісені як розчинник та співрозчинник. Б. не проявляє токсичності при зовнішньому застосуванні та є помірно токсичним у складі оральних та парентеральних лікарських форм. При місцевому використанні на шкірі може викликати подразнення, а в деяких випадках — контактні дерматити. При роботі з субстанцією необхідно використовувати засоби індивідуального захисту (спецодяг, рукавички, окуляри, маску). Зберігають Б. у герметичних контейнерах у сухому прохолодному, захищеному від світла місці за наявності примусової вентиляції. При нагріванні виділяє їдкий та подразливий дим.

Літ.: Rowe R.C., Sheskey P.J., Quinn M.E. Handbook of Pharmaceutical Excipients. — London. — Chicago, 2009.


Інші статті автора