ФІКСАНАЛИ

ФІКСАНАЛИ (англ. Standard titres — стандарт-титри) — речовини в точно визначеній кількості в сухому вигляді або розчині, що містяться в запаяних скляних ампулах, виготовлених промисловим способом, і використовуються для швидкого приготування розчинів з точно відомою концентрацією. Ці розчини часто називають титрованими і застосовують в титриметричних методах аналізу як розчини для встановлення точної концентрації інших розчинів.

У хімічному та фармацевтичному аналізі також часто використовують стандарт-титри для приготування буферних розчинів — робочих еталонів рН. Це точна кількість певного хімічного реактиву (у скляних ампулах), необхідного для приготування буферного розчину з відповідним значенням рН.

Для приготування титрованого розчину з Ф. ампулу ретельно миють розчинником ззовні, беруть мірну колбу відповідної ємності (зазвичай 1 дм3) з лійкою, в яку вставляють спеціальний скляний бойок, ампулу розбивають, а її вміст кількісно переносять у мірну колбу крізь лійку, застосувавши промивальник з розчинником. Після розчинення речовини доводять об’єм розчинником до поділки мірної колби. Мірну колбу закривають, а розчин ретельно перемішують.

Аналітична хімія: Якісний та кількісний аналіз / За ред. проф. В.В. Болотова. — Вінниця, 2011; Государственная фармакопея СССР. — 11-е изд. — М., 1989; Основы аналитической химии. В 2 кн. Кн. 2. Методы химического анализа / Под ред. Ю.А. Золотова. — М., 2004; Химическая энциклопедия / Гл. ред. Н.С. Зефиров. — М., 1998.


Інші статті автора