СТЕВІЯ РЕБО

СТЕВІЯ РЕБО (лат. Stevia rebaudiana Bertoni) — багаторічна трав’яниста рослина або багаторічний чагарник родини айстрових (Asteraceae). С.р. завв. 1 м, з тонким опушеним стеблом. Листки парно розташовані, оберненоланцетоподібні, завд. 55–65 см, завш. 13–21 мм; суцвіття — кошик, що складається з 5 квіток. Квітки невеликі, з блідо-пурпуровою серцевиною. С.р. — рослина-ендемік і в дикому вигляді зустрічається лише в Парагваї та Південній Бразилії. Культивується в Парагваї, Японії, США, Ізраїлі, Південній Кореї, Індонезії, Таїланді, Аргентині, на Півдні України.

С.р. містить речовини групи дитерпенових глікозидів, основними складовими є стевіозид та ребаудіозид А, агліконом яких є стевіол. Вміст глікозидів становить 5–10%. Листя С.р. містить комплекс солодких компонентів, в який входять 8 речовин, що відрізняються між собою за ступенем солодкості, а аглікон стевіол зовсім не має солодкого смаку. Стевіозид у 300 разів солодший від цукру, а ребаудіозид — у 450 разів. Крім того, трава С.р. містить ефірну олію (0,1%), головними компонентами якої є нерол, індол та каріофілен оксид; флавоноїди (апігенін-4-О-глюкозид, лютеолін-7-О-глюкозид).

С.р. — відомий замінник цукру, який входить до складу СХП для діабетиків; рекомендується як цукрозамінник для хворих на діабет, оскільки стевіозид стимулює секрецію інсуліну, водночас не знижує рівень цукру у здорових людей. Постійне її вживання позитивно впливає на діяльність серцево-судинної системи, нормалізує АТ, підвищує імунітет, виводить з організму радіонукліди і шлаки, знижує вміст холестерину. За своїми смаковими якостями С.р. успішно конкурує з такими цукрозамінниками, як сахарин, ксиліт, сорбіт, аспартам. С.р. має консервуючі властивості, зупиняє розвиток грибів і бактерій. Стійкість компонентів С.р. при нагріванні та довготривалому зберіганні, добра розчинність у воді, нетоксичність дозволяють застосовувати її для консервування фруктів та овочів, у виробництві напоїв, хлібобулочних і кондитерських виробів.

Ванидзе М.Р., Каландия А.Г., Чануквадзе Х.Р. Идентификация и количественное определение дитерпеновых гликозидов в растении стевия (STEVIA REBAUDIANA BERTONI) // Химия растительного сырья. — 2009. — № 4; Попова Н.В., Литвиненко В.И. Лекарственные растения мировой флоры. — Х., 2008.


Інші статті автора