СПИРТ ЦЕТОСТЕАРИЛОВИЙ

СПИРТ ЦЕТОСТЕАРИЛОВИЙ, Alcogol cethlicus et stearhlius (Ph Eur), Cetostearyl alcohol (BP, USPNF, CAS № 67762-27-0 і № 8005-44-5) — суміш твердих аліфатичних спиртів, в основному (90%) із стеарилового (С18Н38О) і цетилового (С16Н34О) спиртів, пропорція яких може значно варіювати, однак зазвичай становить ≈50–70% стеаринового і 20–35% цетилового спиртів (межа зазначається у фармакопеях). Решту суміші становить головним чином міристиловий спирт. Два емульгувальні види С.ц. визнані Європейською Фармакопеєю 2005 із вмістом до 7% ПАР: до типу А входить сульфат цитостеарилу, до типу Б входить натрію лаурилсульфат.

Отримують С.ц. шляхом редукції відповідних жирних кислот рослинного і тваринного походження. Його можна отримати і безпосередньо з гідрокарбонових джерел. С.ц. вважається нетоксичним продуктом, який не викликає подразнення. Проте були зареєстровані випадки підвищення реакції на цитостеарил і С.ц. Це пояснюється різним складом С.ц., отриманого із тваринного, рослинного чи синтетичного джерела (варіюють в основному спирти з прямим та розгалуженим ланцюгом). Була зазначена різниця в емульгувальній здатності, консистенції та стабільності емульсій. Європейською Фармакопеєю 2005 надаються специфікації на емульгувальний С.ц. типу А і Б. Зазвичай С.ц. стабільний продукт, розчинний в етанолі (95%), етері та олії; практично нерозчинний у воді.

С.ц. може бути у вигляді білої або забарвленої в кремовий колір маси, чи майже білих пластівців або гранул. Має слабкий характерний (солодкуватий) запах. При нагріванні плавиться і стає прозорою, безбарвною або забарвленою в блідо-жовтий колір рідиною, вільною від зависі.

Використовується С.ц. у фармацевтичних і косметичних препаратах для місцевого застосування як пом’якшувальна, емульгувальна та підвищуюча в’язкість речовина. С.ц. використовується як співемульгатор в емульсіях в/о та о/в і таким чином знижує кількість ПАР, необхідних для утворення стабільної емульсії. Використовується при виготовленні безводних кремів та форм sticks (палички), напр. губних помад, а також для зменшення розчинності речовин, розчинних у воді. У сполученні з ПАР утворює емульсії зі складними мікроструктурами, які можуть містити рідкі кристали, ламелярні системи і гелеві фази.

Al-Kassas R.S., Gilligan C.A., Li Wan Po A. Processing factors affecting particle size an in vitro drug release of sustained-release ibuprofen microspheres // Int. J. Pharm. — 1993. — № 94; Eros I., Kedvessy G. Applied rheological research on ointment bases // Acta. Chim. Hung. — 1980. — № 115; Fukushima S., Yamaguchi M., Harusawa F. Effect of cetostearyl alcohol on stabilization of oil-in-water emulsion. II. Relation between crystal form of the alcohol and stability of the emulsion // J. Colloid. Interface Sci. — 1977. — № 59.