СПИРТ ЦЕТИЛОВИЙ

СПИРТ ЦЕТИЛОВИЙ, Alcochol cetylicus (Ph Eur), Cetyl alcohol (BP, USPNF), Cetanol (JP), Hexadecan-l-ol (CAS № 36653-82-4), син.: Crodacol C 70, C 90, C 95; Lanette, Lipocol C, palmityl alcohol та ін.

С16Н34О                                                    Мол. м. 242,44
(для чистої речовини)

Spurt_cetulovuj.ai

С.ц. — суміш твердих аліфатичних спиртів. Відповідно до USPNF 23 ≥90% С.ц. — залишок споріднених спиртів. Існує багато видів С.ц. у вигляді суміші С.ц. (60–70%) і спирту стеарилового (20–30%), решта — споріднені спирти.

Одержують методом естерифікації та гідрогенолізу жирних кислот або методом каталітичної гідрогенізації тригліцеридів, отриманих із олії кокосового горіха або жиру, може бути очищений методом кристалізації або дистиляцією. С.ц. являє собою білі воскові пластівці, гранули, грудки зі слабким специфічним запахом і смаком.

Має такі типові властивості: Ткип — 316–344 °С (344 °С — для чистої речовини), щільність — 0,908 г/см3, точка займання — 165 °С, Тпл — 45–52 °С (49 °С — для чистої речовини), показник заломлення n79D=1,4283 (для чистої речовини). Легко розчиняється в етанолі (95%) та етері (розчинність підвищується з підвищенням температури); практично не розчиняється у воді. Змішується з розтопленими жирами, твердим і рідким парафіном та ізопропіловим міристатом. Питома вага ≈0,84 г/см3 (при 50 °С), в’язкість (динамічна) ≈7 мПа⋅с (при 50 °С). С.ц. — стабільна речовина за наявності кислот, лугів, світла та повітря, не гіркне. Зберігається в добре закритих контейнерах у прохолодному місці.

С.ц. використовується як емульгатор, загусник, покривна речовина в косметології та виробництві ЛП, таких як супозиторії, тверді дозовані лікарські форми, в терапевтичних системах із контрольованим вивільненням АФІ, емульсіях, лосьйонах, кремах, мазях. У супозиторіях С.ц. застосовується для підвищення Тпл; у дозованих формах із контрольованим вивільненням речовин — для утворення проникних бар’єрних покриттів; у м’яких лікарських формах — як пом’якшувальна, водоадсорбційна та емульгувальна речовина. Крім того, він підвищує стабільність ліків, покращує їх текстуру й підвищує консистенцію. Пом’якшувальні властивості зумовлені абсорбцією й затриманням С.ц. в епідермісі, де він змащує та пом’якшує шкіру. С.ц. має водоабсорбційні властивості, завдяки яким використовується в емульгаторах типу в/о (суміш вазеліну й С.ц. (19:1) поглинає 40–50% води (за масою)). Він є слабким емульгатором, але дозволяє зменшити кількість емульгувального агента, що використовується. С.ц. також збільшує консистентність емульсій типу в/о, підвищує їх стабільність (утворює більш міцний мономолекулярний бар’єр в інтерфазі типу о/в, що зменшує крапельну коалесценцію системи. У напівтвердих емульсійних системах надмірна кількість С.ц. у сполученні з водою утворює в’язко-еластичну, довго існуючу фазу, яка робить емульсію напівгустою й перешкоджає процесу коалесценції. Завдяки цьому С.ц. інколи називають «речовиною, що сприяє покращенню консистенції» або «bodyng agent», хоча в деяких випадках для досягнення зазначеної властивості необхідно змішувати С.ц. з гідрофільним емульгатором. Необхідно відмітити, що чисті види фармакопейного С.ц. можуть не створювати стабільні напівгусті емульсії та не виявляти зазначених властивостей, як і ті види С.ц., що мають значну кількість інших аналогічних спиртів.

Хоча С.ц. використовується головним чином у ЛП для місцевого (зовнішнього) застосування, він може застосовуватися і в оральних та ректальних ліках. У пацієнтів із дерматозами він асоціюється з алергічною реакцією гіперчутливості. Зареєстровані випадки гіперчутливості зі С.ц., ланоліном і спиртом стеариловим.

Hannuksela M., Salo H. The repeated open application test (ROAT) // Contact Dermatitis. — 1986. — № 14; Handbook of Pharmaceutical Excipiets / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Sheskey, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006.