СПЕЦІАЛЬНІ ІНСТРУМЕНТИ

СПЕЦІАЛЬНІ ІНСТРУМЕНТИ застосовують у певних галузях хірургії: нейрохірургії, оториноларингології, офтальмохірургії, гінекології та ін. Призначення, технічні вимоги, маркування, умови зберігання, стерилізації і методи контролю С.і. не відрізняються від таких для загальнохірургічних інструментів (див. Загальнохірургічні інструменти). Відмінності спостерігаються лише в умовах застосування і доступу до ділянок, які оперуються.

Нейрохірургічні інструменти застосовуються для розтину черепа, розрізування й затискування тканин. До інструментів цієї групи належать коловорот з набором фрез і свердел, призначений для обробки кісток при трепанації черепа. Пилка дротова застосовується для розпилювання кісток черепа між двома висвердленими в кістці отворами і складається з двох звитих сталевих пружинних дротів. У нейрохірургії застосовують гострозубці для оброблення й освіження країв кістки. Використовують гострозубці Дальгрена для розкриття черепа, щипці Єгорова – Фрейдіна, нейрохірургічні й кісткові гострозубці для операцій на хребті. Ножиці нейрохірургічні призначені для розсічення мозкових оболонок та інших м’яких тканин при операціях. Випускають ножиці нейрохірургічні гострі й ножиці за типом конхотома. До групи затискувальних нейрохірургічних інструментів належать затискачі кровоспинні нейрохірургічні, призначені для зупинки кровотечі із судин головного і спинного мозку, а також для фіксації твердої мозкової оболонки. Група ранорозширювальних і відтискувальних нейрохірургічних інструментів представлена нейрохірургічними ранорозширювачами і шпателями. Для нейрохірургії випускають шпателі нейрохірургічні з просвітом, нейрохірургічні двосторонні вузькі та широкі. Використовують канюлі тупі для проколу шлуночків головного мозку і відсмоктування з них рідин, а також лампочка на гнучкому стержні — для освітлення глибоких ран при операціях на мозку.

Офтальмологічні інструменти відрізняються малими розмірами, легкістю й витонченою зовнішньою формою. Офтальмологічні інструменти містять групу різальних інструментів: скальпелі, ножиці, ложки і ножі очні. Скальпелі використовують для розсічення кон’юнктиви, м’язів та інших м’яких тканин при очних операціях. Ножі застосовують для розтину очного яблука. Промисловістю випускаються ніж катаральний лінійний за Грефе і ніж списоподібний. Ножиці очні служать для розсічення м’яких тканин повік і очей. Для вискоблювання патологічних утворень у тканинах повік і орбіти очей застосовують ложки очні. Випускають ложки очні овальні, круглі, гострі й тупі. Кришталикові петлі застосовують для видалення кришталика в капсулі при очних операціях. Для видалення сторонніх тіл з рогівки в офтальмології застосовують інструменти Шоттера, що являють собою комплект мініатюрних долотець. Для закриття від ушкодження очного яблука при випилюванні шматка кістки використовують шпателі для орбітомії. Група затискальних офтальмологічних інструментів — пінцети, що застосовують для перетискання судин, захоплення й утримання райдужної оболонки. Пінцети випускають таких типів: хірургічний прямий, анатомічний, Беллярмінова, фіксаційний, епіляційний, для райдужної оболонки, вікончастий для операцій на повіках і рогівковий. Розширювальні та відтискувальні очні інструменти призначені для підйому і розмикання повік, розширення повік і розширення операційних ран. До них відносять повікопідіймач, повікорозширювач пружинний, ранорозширювачі і гачки хірургічні очні. При дослідженні прохідності слізного каналу і для відновлення його прохідності при звуженні або зарощенні застосовують очні зонди (конічний і циліндричний двосторонній). Для пересадки рогівки використовують набір Філатова – Марцинківського, до комплекту якого входять трепани, ножі очні, шпателі для трансплантатів, обтуратори двосторонні, визначник центру рогівки і пінцет очний хірургічний.

Оториноларингологічні інструменти застосовують при оперативних втручаннях у ділянці ЛОР-органів. До них належать діагностичні інструменти: рефлектор Симановського (для огляду порожнин носа, горла і вуха), лійки вушні (для випрямлення зовнішнього слухового проходу), дзеркала (для огляду гортані і носоглотки), камертони (для дослідження слуху) та ін. Для дослідження рухливості барабанної перетинки, що буває обмежена або втрачена, призначена лійка пневматична вушна. До групи різальних ЛОР-інструментів відносять скальпель вушний серпоподібний, петлі поліпні, аденотоми, тонзилотоми, ножі гортанні, ніж-голку парацентезну, конхотом, щипці гортанні поліпні, долота і распатори для оториноларингології. Кожен вид інструментів призначений для певних хірургічних маніпуляцій (зрізання, проколу, розсічення, видалення, розрізування та ін.) на ЛОР-органах. При трахеотомії для проходження повітря в дихальні шляхи при стенозі гортані використовується трахеотомічна трубка. Трубки випускають металеві й пластмасові, вигнуті й прямі. При введенні трахеотомічної трубки розводять краї розрізу в трахеї за допомогою трахеотомічних розширювачів. Далі для утримання трахеї застосовують гачок трахеотомічний гострий. У випадках гострого стенозу гортані у верхньому її відділі, що зустрічається при дифтерії, застосовують пневмоінтубатори. Вушні інструменти представлені набором, що складається з парацентезної голки, кюретки, гострого і тупого гачків. Набір застосовують при невеликих вушних операціях. Для продування євстахієвої труби через ніс використовують катетер вушний металевий. До допоміжних ЛОР-інструментів відносять зонди вушні та носові, призначені для змащування й очищення порожнин носа, зовнішнього слухового проходу і барабанної перетинки від гною, кірок і сірки, а також пінцети вушні, щипці тампонні вушні й ватотримачі.

Урологічні інструменти застосовують при діагностиці й лікуванні захворювань сечостатевої системи (уретри, сечового міхура, сечоводів, нирок і ниркових мисок), тому до них висуваються особливі вимоги. Поверхня повинна бути рівна, гладка, а кінець інструментів закруглений. До інструментів цієї групи належать катетери, що застосовуються для спорожнювання сечового міхура і його промивання. Катетери бувають м’які (гумові), напівм’які (еластичні) і тверді (металеві). Промисловість випускає металеві катетери (жіночі, чоловічі й дитячі), еластичні катетери (головчасті й вигнуті) і катетери сечовідні. Для діагностики і лікування звуження уретри служать бужі уретральні (еластичні конічні, буж-щуп, металеві, вигнуті, з ґудзичком, для тонелізації уретри і бужі з еластичним провідником). Зонд сечовідний дитячий служить для дослідження сечоводів у дітей.

Акушерсько-гінекологічні інструменти представлені трьома групами інструментів: акушерськими, гінекологічними й інструментами для ембріотомії. Стетоскоп акушерський застосовують при прослуховуванні через живіт вагітної серцебиття плода. Тазомір служить для зовнішнього вимірювання таза жінки з метою з’ясування його розмірів і характеру звужень і являє собою циркуль великого розміру з вигнутими ніжками. Для перев’язування пуповини металевими дужками застосовують щипці для накладення дужок. У разі патологічних випадків при невідкладному втручанні застосовують щипці акушерські (для витягнення плода під час пологів) і гачок для пахового згину (для витягнення плода при сідничних передлежаннях). Для ембріотомії застосовують перфоратор (для прориву голівки плода з метою зменшення її розмірів), краніокласт (для витягнення плода за перфоровану голівку), гачок декапітаційний і ножиці акушерські для розсічення плода. До гінекологічних інструментів відносять дзеркала піхвові, які застосовуються для відтискування стінки, шийки матки й оголення слизової оболонки. Випускають дзеркала таких типів: жолобувате двостороннє за Симсом, дзеркала за Мартіні, для діагностичних вискоблювань, підйомник гінекологічний за Отто і дзеркало двостулкове за Куско. Для розширення каналу шийки матки з метою наступного введення в її порожнину інструментів і матеріалів застосовують розширники металеві за Гегаром. Зонд матковий з поділками використовують для дослідження розмірів порожнини матки. Для промивання піхви і порожнини матки призначені катетери жіночі для спринцювань і зрошення. Кюретки призначені для вискоблювань слизової оболонки матки з діагностичною й лікувальною метою. Випускають двох типів: гострі й тупі зубцюваті. Група затискальних гінекологічних інструментів представлена щипцями кульовими, двозубчастими гострими, призначеними для захоплювання й утримання шийки і тіла матки, а також щипцями для видалення плодового яйця.

БМЭ. — М., 1979; Кабатов Ю.Ф., Крендаль Н.Е. Медицинское товароведение. — М., 1984.


Інші статті автора