СОЄВА ОЛІЯ

СОЄВА ОЛІЯ (Oleum Sojae), Sojae oleum raffinatum (Ph Eur), Refined soya oil (BP), Soybean oil (USP; CAS № 8001-22-7) — являє собою композицію гліцеридів таких кислот: лінолевої (50–57%), ліноленової (5–10%), олеїнової (17–26%), пальмітинової (9–13%) і стеарилової (3–6%). Інші кислоти містяться у слідових кількостях. С.о. належить до напіввисихаючих олій. Одержують методом пресування або екстракцією органічними розчинниками достиглого насіння сої (Glycine soya), яке містить 32–40% білка, 14–20% жиру, близько 32% вуглеводів, а також лецитин, ензими, мінеральні солі.

С.о. рафінована є рідиною жовтуватого кольору, без запаху, що має такі стандартні властивості: густина — 0,916–0,922 г/см3 (25 °С), температура автозаймання — 445 ˚С, Тзайм — 282 °С, точка замерзання — в межах від –10 до –16 °С; гідроксильне число — 4–8; поверхневий натяг — 50 дин/см (при 20 °С), показник заломлення nD25=1,471–1,475; в’язкість (динамічна) — 172,9 мПа·с (0 °С), 99,7 мПа·с (10 °С), 50,09 мПа·с (205 °С), 28,86 мПа·с (40 °С).

Використовується С.о. в емульсіях, головним чином як джерело жиру в загальних парентеральних харчових схемах. Хоча арахісова олія також використовується з цією метою, проте С.о. на сьогодні віддається перевага через її менші побічні ефекти. Емульсії з С.о. використовуються як для орального, так і в/в застосування, напр. амфотерицин, діазепам, ретиноїди, вітаміни, погано розчинні у воді стероїди, флюорокарбони та інсулін. С.о. використовується в багатьох системах доставки АФІ — ліпосомах, мікросферах, самоемульгувальних системах, наноемульсіях і нанокапсулах; у косметичних препаратах, для ванн при лікуванні сухості шкіри, а також як харчовий продукт.

Жогло Ф., Возняк В., Попович В. та ін. Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм. — Львів, 1996; Medina J., Salvado A., del Pozo A. Use of ultrasound to prepare lipid emulsions of lorasepam for intravenous injection // Int. Pharm. — 2001. — № 216.