СЛИЗИ

СЛИЗИ (Mucilagines; лат. muсus — слиз + aqure — робити, діяти) — густі в’язкі розчини ВМС, безазотистих речовин, близьких до полісахаридів. Застосовують їх у медицині як обволікаючі та пом’якшувальні речовини в мікстурах від кашлю, у складі живильних клізм та ін. Деякі слизи використовують як емульгатори і стабілізатори (крохмаль, камеді). Для приготування слизів застосовують різну ЛРС, що містить слизові речовини. Це алтейний корінь, льняне насіння, бульби салепу, насіння айви, подорожника та ін. Одержують їх шляхом добування водою з рослинного матеріалу або шляхом розчинення екстрактів-концентратів у воді очищеній. Методи їх приготування визначаються фізико-хімічними властивостями слизових речовин, гістологічною будовою ЛРС, наявністю в ній супутніх речовин. Лікарські речовини додають тільки в повністю готові, проціджені й охолоджені витяжки, після чого одержані розчини ще раз проціджують. Настойки, рідкі екстракти, сиропи додають до мікстур, що містять водні витяжки, в останню чергу — безпосередньо у флакон для відпуску. Нерозчинні речовини вводять шляхом суспендування або емульгування.

БМЭ. — М., 1980. — Т. 12; Тихонов А.И., Ярных Т.Г. Технология лекарств. — Х., 2002.