«ДОСЛІДНИЙ ЗАВОД «ДНЦЛЗ», ТОВ

«ДОСЛІДНИЙ ЗАВОД «ДНЦЛЗ», ТОВ — спеціалізується на виробництві ЛП.

У березні 1939 р. при Харківському науково-дослідному хіміко-фармацевтичному інституті (ХНДХФІ) була створена експериментально-виробнича лабораторія, що розробляла промислові методи одержання нових ЛП. У післявоєнний період коло наукових розробок ХНДХФІ значно розширилося: основною проблемою стало вивчення лікарських речовин, отриманих із ЛРС. Особливе місце в діяльності інституту посіли розробки, пов’язані з удосконаленням технологій як активних речовин, так і препаратів промислового виробництва.

З огляду на збільшений обсяг розробок 17 червня 1958 р. експериментально-виробнича лабораторія була реорганізована в Дослідний завод інституту ХНДХФІ (пізніше — ДНЦЛЗ).

На сьогодні ТОВ «Дослідний завод «ДНЦЛЗ» — ФП, що спеціалізується на розробленні промислових технологій ЛП високої якості та виробництві серійної продукції для реалізації на внутрішньому ринку України і країн СНД.

На підприємстві система управління якістю сертифікована за ДСТУ ISO 9001-2009, а система екологічного управління — за ДСТУ ISO 1401-2006.

Номенклатура заводу містить понад 80 найменувань ЛП таких фармако-терапевтичних груп: серцево-судинні; ті, що впливають на ЦНС; що діють на периферичні медіаторні процеси; що регулюють метаболічні процеси; що підсилюють видільні функції нирок; що діють на чуттєві нервові закінчення; протимікробні, противірусні й протипаразитарні препарати; гепатотропні препарати та ін.

Форма випуску різноманітна: таблетки, капсули, гранули, очні та вушні краплі, ін’єкційні розчини в ампулах, рідкі лікарські форми для внутрішнього та зовнішнього застосування, спреї та ін.

У своєму виробництві завод використовує як закуповувані субстанції, так і виготовляє свої з ЛРС для подальшого використання у виробництві ЛП.

За роки незалежності України завод постійно нарощує обсяги виробництва і розширює номенклатуру фармацевтичної продукції: за останні 20 років освоєно і впроваджено у виробництво 44 фармацевтичні препарати.

З метою створення і впровадження у виробництво нових ЛП ТОВ «Дослідний завод «ДНЦЛЗ» активно співпрацює з науково-дослідними установами і навчальними закладами, профільними підприємствами, комерційними структурами України і країн СНД. З цією метою здійснюються спільні фармацевтичні та фармакологічні дослідження, розробки з технології виробництва препаратів і оформлення нормативно-технічної документації.

Беручи до уваги вимоги часу щодо виробництва ЛП, адміністрація заводу здійснює певні заходи за такими основними напрямками: модернізація матеріальної бази; поліпшення системи якості; підготовка кадрів.