АРКУША Анатолій Олексійович

АРКУША Анатолій Олексійович (31.12.1952, Хмельницький) — педагог, кандидат фармацевтичних наук, доцент, завідувач кафедри фізичного виховання та здоров’я Національного фармацевтичного університету (1982–2015).

Аркуша А.О.tifЗакінчив ХФІ (1975), Харківський державний педагогічний інститут (1987).

Працював: старший лаборант лабораторії таблетованих лікарських форм Харківського науково-дослідного хіміко-фармацевтичного інституту (1975–2015), старший лаборант кафедри заводської технології ліків (1976), аспірант кафедри аптечної технології ліків ХФІ (1978), асистент кафедри технології ліків (1981), завідувач кафедри фізичного виховання та здоров’я (1982–2015). Одночасно працював на різних фармацевтичних підприємствах та в установах як спеціаліст та консультант з питань реологічних характеристик ЛП у вигляді м’яких лікарських форм та Антидопінговому центрі Олімпійського комітету України з питань застосування лікарських препаратів та харчових добавок у спортивній медицині.

Напрями наукових досліджень: розроблення та впровадження навчально-методичних матеріалів; вивчення та оцінка структурно-механічних властивостей фармацевтичних препаратів у вигляді різних лікарських форм; розроблення АНД на харчові добавки для використання у спортивній медицині та хімічні реактиви для проявлення рентгенівських плівок.

Наукові здобутки: автор і співавтор 32 наукових та науково-методичних видань, 2 типових програм з фізичного виховання, 2 технічних умов на харчові добавки, навчального посібника, авторського свідоцтва на винахід, статті до Фармацевтичної енциклопедії та методичних рекомендацій з визначення структурно-механічних (реологічних) властивостей мазей, які описують споживчі характеристики фармацевтичних препаратів і широко використовуються в рекламі цієї групи.

Нагороджений: Почесною грамотою Харківського міського голови (2003), почесним знаком Харківського міського голови «За сумлінність» (2005), має вище галузеве звання Міністерства у справах молоді та спорту — почесний працівник фізичної культури та спорту України (2010).

Основні праці: Оценка консистенции липофильных мазей // Хим.-фармац. журн. — 1981. — № 10 (співавт.); Програма навчальної дисципліни «Фізичне виховання». — Х., 2008 (співавт.); Теорія та методика викладання гандболу: навчальний посібник. — Х., 2006 (співавт.); Фізичне виховання в реабілітації студентів з ослабленим здоров’ям: метод. рекомендації. — Х., 2009 (співавт.); Інформаційне забезпечення навчально-тренувального процесу по фізичному вихованню студентів Національного фармацевтичного університету // Теорія та методика фізичного виховання. — 2008. — № 4 (співавт.).


Інші статті автора