АСОЦІАЦІЯ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ КОМПАНІЙ «ПАРТНЕРСТВО І ДОВІРА»

АСОЦІАЦІЯ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ КОМПАНІЙ «ПАРТНЕРСТВО І ДОВІРА». Наприкінці 2009 р. оператори українського фармацевтичного ринку різних рівнів вирішили об’єднатися з метою створення асоціації, яка б стала майданчиком для подальшої цивілізованої співпраці. Асоціація була зареєстрована в лютому 2010 р., за основу її діяльності було взято принципи інтегральності. Мета Асоціації — працювати для фармацевтичних компаній — юридичних осіб всіх рівнів: виробників, оптових та дистриб’юторських фірм, аптек. Голов­на ідея співпраці операторів ринку в межах Асоціа­ції — привернути довіру учасників ринку один до одного та забезпечити підтримку якості ЛЗ протягом усього ланцюжка — від виробника до аптеки — шляхом розробки та впровадження внутрішньогалузевих стандартів якості, що базуються на визнаних у світі стандартах належної фармацевтичної практики, на ґрунті спільних принципів та підходів до розвитку фармацевтичної галузі України.

Візія: Асоціація працює задля того, щоб відвідувачі аптек України мали змогу придбати тільки якісні ліки.

Місія: Асоціація базується на інтегральних засадах та відкрита для співпраці учасників різних ланок фармацевтичного ринку — від виробників препаратів та оптових і дистриб’юторських компаній до окремої аптеки — у відстоюванні права українського пацієнта на придбання виключно якісних ЛЗ.

Цілі: Асоціація створена для співпраці учасників фармацевтичного ринку в питаннях розробки та впровадження внутрішньогалузевих стандартів з метою забезпечення якості ліків протягом всього ланцюжка від виробника до споживача.

Стратегія: досягнення цілей Асоціації прогнозується шляхом партнерства та взаємодії учасників асоціації, а також інших зацікавлених сторін на фармацевтичному ринку, які активно впроваджують у свою діяльність визнані та підтримані фахівцями в Україні міжнародні правила ведення бізнесу і фармацевтичні практики.

Стратегія Асоціації реалізовується за такими напрямками: співпраця на основі партнерства всіх учасників фармацевтичного ринку, які у своїй діяльності керуються принципами міжнародних правил ведення бізнесу та належних фармацевтичних практик; сприяння впровадженню міжнародних стандартів і практик в діяльність фармацевтичних компаній, включаючи GSP (належна практика зберігання ЛЗ), GDP (належна дистриб’юторська практика) та GPP (належна аптечна практика); розробка та впровадження серед учасників Асоціації принципів самоконтролю, що базуються на міжнародних фармацевтичних практиках, для забезпечення якості ЛЗ шляхом проведення внутрішніх аудитів (самооцінок) з питань якості; взаємодія з державними регуляторами фармацевтичного ринку та іншими профільними асоціаціями щодо впровадження дієвих заходів контролю якості продукції на всіх етапах просування препаратів; участь у плануванні та проведенні інноваційних пілотних проектів у взаємодії із державними регуляторними органами та їх безпосередній реалізації з можливістю використання власних ресурсів учасників асоціа­ції та оцінці результатів цих проектів; створення власного інформаційного простору для відображення реальної ситуації на фармацевтичному ринку України з метою недопущення появи в обігу неякісних ліків; забезпечення юридичної підтримки діяльності учасників Асоціації.

Члени Асоціації: виробники ліків, дист­риб’юторські компанії, мережі аптек, лікарські асоціації.

Почесний Президент Асоціації — Тетяна Дмитрівна Бахтеєва. Президент Асоціації — Валерій Павлович Кідонь, виконавчий директор — Наталя Ярославівна Гудзь.