ФОРМОВАНІ (ТРИТУРАЦІЙНІ) ТАБЛЕТКИ

Формовані (тритураційні) таблетки — таблетки, одержані формуванням зволожених мас (Tabulettae Triabiles). На відміну від пресованих, Ф.(т.)т. не піддаються дії тиску; зчеплення частинок цих таблеток здійснюється внаслідок автогезії при висушуванні, тому вони досить міцні.

Формовані таблетки виготовляють у тих випадках, коли застосування тиску через якісь причини небажане або дозування лікарської речовини низьке, а додавання великої кількості допоміжних речовин недоцільне. Виготовити такі таблетки через невеликий розмір (1–4 мм) і незначну масу лікарської речовини (20–40 мг) на серійних таблеткових пресах технічно складно, а в більшості випадків неможливо. Формовані таблетки доцільно виготовляти в тих випадках, коли потрібні таблетки, що швидко і легко розчиняються у воді (для приготування очних крапель та ін’єкційних розчинів), оскільки для них не потрібні антифрикційні речовини — здебільшого нерозчинні у воді сполуки.

Формовані таблетки одержують із здрібнених лікарських і допоміжних речовин, як такі використовують лактозу, сахарозу, крохмаль та їхні суміші. Порошкоподібну суміш зволожують найчастіше етанолом (40–50%), який беруть у точно визначеній кількості, до одержання пластичної, але не в’язкої маси.

Для формування цих таблеток створені спеціальні досить складні машини з продуктивністю до 200 тис. таблеток за зміну. Завантажувальний бункер цих машин заповнюється кашоподібною масою, яка за допомогою крильчастої мішалки втирається в перфоровані пластини — наскрізні циліндричної форми отвори, виготовлені з хімічно стійкого матеріалу (пластмаси, ебоніту, нержавіючої сталі). Далі втерта маса виштовхується з пластинок системою невеликих пуансонів, і таблетки, що утворилися, висушуються безпосередньо в матриці, на повітрі або на транспортній стрічці передаються на сушіння в сушильну шафу (температура сушіння — 30–40 °С).

Формовані таблетки стандартизують за вмістом діючих речовин і фізико-хімічними показниками згідно з ФС «Таблетки». Формовані таблетки не випробовують на механічну міцність, а визначення здатності розпадатися та розчинятися має певне значення.

Слід розрізняти поняття Формовані таблетки і тритураційний спосіб уведення діючих речовин до складу таблеток, що досить часто зустрічається на виробництві. Цей метод застосовують тоді, коли доза препарату становить 0,01 і менше. Діючі речовини вводять у вигляді тритурацій як у процесі підготовки маси до таблетування, так і при обпудрюванні готового продукту.

Суть іншого способу введення лікарської речовини до складу таблеток полягає в розчиненні його в придатному для цього розчиннику або в розчині гранульованого агента. Потім отриманим розчином зволожують суміш компонентів рецептури у відповідному змішувачі з подальшим висушуванням. Уведення лікарської речовини цим методом забезпечує однорідність дозування в процесі виробництва таблеток.

Формовані таблетки перспективні для швидкого виготовлення з них розчинів для ін’єкцій, очних крапель, розчинів для зовнішнього застосування.

Технологія ліків промислового виробництва / В.І. Чуєшов, Л.М. Хохлова, О.О. Ляпунова та ін.; За ред. В.І. Чуєшова. — Х., 2003.


Інші статті автора