КОСМЕТИКА ДЕКОРАТИВНА

КОСМЕТИКА ДЕКОРАТИВНАгрупа косметичних засобів, які застосовуються для маскування косметичних недоліків шкіри, волосся, нігтів, їх фарбування з метою підкреслення природної краси та приховування незначних вад. До К.д. залежно від призначення відносять два типи гриму: побутовий та театральний (професійний). Враховуючи сучасні тенденції створення багатофункціональних косметичних засобів, К.д. додатково має гігієнічне та профілактичне призначення. Згідно з існуючими класифікаціями декоративні косметичні засоби залежно від об’єкта застосування поділяються на засоби для догляду за нігтями, волоссям: засоби для зміни форми волосся; засоби для моделювання та фіксації зачіски (див. Лак для волосся); засоби для зміни кольору волосся (див. Фарба для волосся); засоби для фарбування вій, брів (туш для вій, брів та косметичні олівці); засоби для догляду за шкірою обличчя (пудра, тональні креми, рум’яна тощо) та червоною облямівкою губ (губні помади, блиск для губ, косметичні олівці). За формою випуску — безформні: порошкоподібні (тіні для повік, рум’яна, пудра); рідкі (відтінкові шампуні, лаки для нігтів); кремоподібні (крем-пудри, тональні засоби, фарби для волосся, рум’яна); пастоподібні (туш для вій та брів); формовані — компактні (тіні для вік, рум’яна, пудра); брускові (туш для вій та брів); у формі олівця (тіні для повік, губні помади); у формі стрижня (губні помади). До поширених декоративних косметичних засобів належать пудри, тональні креми, маскувальні олівці тощо. Пудра — ароматизована тонкодисперсна суміш мінеральних та органічних речовин, що використовується для нанесення на шкіру з метою поліпшення кольору шкіри, моделювання форми обличчя, маскування косметичних недоліків, поглинання секрету сальних та потових залоз, а також захисту шкіри від негативного впливу навколишнього середовища. Додатково ці засоби можуть виявляти протизапальний, протисвербіжний та підсушувальний ефекти. До складу маскувальних косметичних засобів входять речовини, що забезпечують покривання (маскування) косметичних недоліків (оксид цинку та оксид титану); поглинають секрет шкіри (каолін, крохмаль рисовий, кукурудзяний, карбонати кальцію та магнію); тальк, органічні барвники та пігменти. Стеарати цинку та магнію поліпшують адгезію пудри з поверхнею шкіри. До складу пудри компактної для підвищення міцності брикету вводяться розчини високомолекулярних речовин або натуральні чи синтетичні олії. До складу тональних кремів, маскувальних олівців, залежно від їх форми випуску, призначення, особливостей застосування, вводяться допоміжні формоутворювальні речовини: олії, воски натурального та синтетичного походження, емульгатори, вода очищена, неводні розчинники (гліцерин, пропіленгліколь тощо), консерванти, запашки та інші речовини.

Губна помада — декоративний косметичний засіб, що застосовується для фарбування губ, моделювання їх форми, захисту від УФ-випромінювання та інших негативних чинників; випускаються у формі крему, олівця, рідини.

Губні помади у формі стрижня чи олівця — це суміш жирової основи з дисперсією барвників, перламутрових та/чи білих пігментів, запашки та інших речовин. Жирова основа становить 60–70%, воски — 20–30%, барвники — 5–15%. У складі помад використовуються тверді та напівтверді воски та жири (бджолиний, карнаубський, канделільський, озокерит, ланолін, петролатум), рослинні та мінеральні олії (рицинова, оливкова, парфумерна та ін.). Також використовуються ізопропілпальмітат, ізопропілміристат та інші синтетичні продукти. Воски тваринного та рослинного походження надають еластичності та блиску плівці, підвищують її адгезію до поверхні губ, забезпечують необхідну консистенцію, поліпшують диспергування пігментних барвників. До воскоподібної маси додають органічні та неорганічні пігменти природного та синтетичного походження, перламутрові пігменти, органічні барвники, а також антиоксиданти, запашки та деякі інші речовини спеціального призначення. Туш для вій — декоративний косметичний засіб, що використовується для короткочасного фарбування, потовщення та подовження вій, надання їм об’єму та більш виразної форми. Залежно від консистенції та відповідно до форми випуску туш класифікується на рідку (пасто-, кремоподібну) і тверду (брускову). Склад твердої (брускової) туші представлений сумішшю восків, жирів, емульгаторів та пігментних барвників. Основу рідкої туші становить емульсія, яка, крім названих компонентів, містить воду. Водостійка туш містить плівкоутворювачі (полівінілацетат, полівінілпіролідон) та необхідні органічні розчинники. Деякі види туші містять БАР: протеїнові похідні, вітаміни.

Тіні для повік — декоративний косметичний засіб, який використовується для підфарбовування шкіри повік з метою надання блиску та виразності очам та корекції їх форми. Тіні для повік випускаються у формі олівця, крему та компактного препарату. Тіні у формі олівця є дисперсією барвників у суміші жирової основи. Концентрація різноманітних пігментних барвників становить близько 30%, у тому числі широко використовуються перламутрові пігменти — близько 15%. Компактні тіні містять тальк, жирові речовини для покращання спресовуваності та до 40% пігментних барвників.

Технология косметических и парфюмерных средств / А.Г. Башура, Н.П. Половко, Е.В. Гладух и др. — Х., 2002; Фридман Р.А. Технология косметики. — М., 1964.


Інші статті автора