КОРТИКОСТЕРОН

КОРТИКОСТЕРОН (лат. corticosteronum < лат. cortex — кора + stereos — твердий, міцний) — гормон стероїдної природи, який утворюється клітинами пучкової та клубочкової зон кори надниркової залози:

kortykosteron.eps

Синтез К. знаходиться під регуляторною дією АКТГ гіпофіза, утворення якого, в свою чергу, регулюється кортиколіберином гіпоталамуса. К. проявляє властивості глюкокортикоїдів і мінералокортикоїдів, але його активність значно нижча порівняно з основними представниками обох груп. У людини К. синтезується у невеликій кількості — 2–4 мг/добу, що у 10 разів менше порівняно з кортизолом, але він є основним глюкокортикоїдом у гризунів.

Основна глюкокортикоїдна дія К. — вплив на вуглеводний обмін, посилення захисних функцій організму, стимуляція протизапальної, антиалергічної дії тощо (див. Кортизол). Гормон також впливає на мінеральний обмін (див. Мінералокортикоїди).

Марри Р., Греннер Д., Мейес П., Родуэлл В. Биохимия человека: В 2 т. — М., 1993; Біологічна хімія / Л.М. Вороніна, В.Ф. Десенко, Н.М. Мадієвська та ін. — Х., 2000; Губський Ю.І. Біологічна хімія. — К.–Тернопіль, 2000.


Інші статті автора