КИСЛОТА ПАРА-АМІНОБЕНЗОЙНА

КИСЛОТА ПАРА-АМІНОБЕНЗОЙНА (ПАБК) — органічна сполука, яка як компонент входить до складу молекул фолієвої кислоти. ПАБК сприяє синтезу пуринів і піримідинів (РНК і ДНК), поділу клітин. Вона впливає також на функцію щитовидної залози, пригнічуючи секрецію тироксину; уповільнює окиснення адреналіну, бере участь у процесах перетворення амінокислоти тирозину на меланін — пігмент коричневого кольору (у гризунів і птахів). ПАБК є необхідним фактором росту багатьох мікроорганізмів. Структурна подібність ПАБК і сульфаніламідних препаратів зумовила медичне застосування останніх як антимікробних засобів (за типом конкурентної взаємодії).

Kislota_PABK.eps

У медичній практиці ПАБК використовується при виготовленні косметичних засобів. Деякі похідні ПАБК (бензокаїн, прокаїн) характеризуються місцевою знеболювальною дією (група місцевих анестетиків). ПАБК міститься в багатьох продуктах рослинного і тваринного походження, багатих на вітаміни групи В (дріжджах, печінці, нирках, яйцях, молоці та ін.).

Биохимия / Под ред. Е.С. Северина. — М., 2003; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.Т. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001.


Інші статті автора