КИСЛОТА ОРОТОВА

КИСЛОТА ОРОТОВА (ВІТАМІН В13). За хімічною природою К.о. — похідна піримідинової основи урацилу (2,4-діоксопіримідин-6-карбонова кислота)

Kislota_orotova.ai

К.о. є попередником піримідинових нуклеотидів, що входять до складу нуклеїнових кислот, які беруть участь у біосинтезі білка. К.о. та її солі розглядаються як речовини анаболічної дії й застосовуються при порушенні білкового обміну і як загальні стимулятори обмінних процесів. Дефіциту К.о. у людини не буває, однак підвищена потреба в ній молодого організму або тканин, які регенерують, схоже, існує. Крім ендогенно синтезованої К.о. багатим її джерелом є молоко і молочні продукти, печінка, дріжджі.

У медичній практиці застосовують фармацевтичний препарат Калію оротат при різних видах дистрофії у дітей та інших показаннях, коли доцільне стимулювання анаболічних процесів.

Биохимия / Под ред. Е.С. Северина. — М., 2003; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.Т. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001.


Інші статті автора