КИСЛОТА АМІНОКАПРОНОВА

КИСЛОТА АМІНОКАПРОНОВА (Acidum aminocapronicum), 6-аміногексанова кислота.

C6H13NO2                                                   Мол. м. 131,2

Acidum aminocapronicum.ai

АФІ синтетичного походження. Безбарвні кристали або білий кристалічний порошок без запаху, розчинний у воді, важкорозчинний у спирті, нерозчинний в ефірі. Tпл. — близько 205 оС з розкладанням. Зберігають у добре закупореній тарі.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції; методом ТШХ; за температурою плавлення гідрохлориду амінокапронової кислоти, яка повинна бути 131133 оС; за реакцією з кислотою аскорбіновою у присутності диметилформаміду з утворення оранжевого забарвлення. Кількісно визначають методом ацидиметрії в неводному середовищі (кислота оцтова безводна), індикатор — кристалічний фіолетовий.

Фармакологічна група. В02А А01 — гемостатичні препарати (інгібітори фібринолізу).

Фармакологічні ефекти. Гальмує фібриноліз, блокуючи дію активаторів плазміногену та плазміну, що сприяє зупинці кровотечі.

Застосування. Для зупинки кровотечі після операції, а також при патологічних станах, що зумовлені підвищенням фібринолітичної активності крові та тканин (див. Згортальна система крові, Кровообіг).

От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; Clarke’s isolation and identification of drugs / Ed. A.C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. 13 Ed., A, 2001.


Інші статті автора